Πέμπτη

Παράλια της Μικράς Ασίας Ελλήνων μνήμες του Πέτρου Μεχτίδη

Πηγή: .books.gr

Σύντομη περιγραφή Περισσότερες πληροφορίες
Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται η ιστορία του Ελληνισμού των παραλίων της Μικρας Ασίας. Σκοπός όμως δεν είναι η παρουσίαση της ζωής μόνο των χιλιάδων Ελλήνων της Σμύρνης, του Μπουρνόβα και του Αϊδινίου, αλλά και των λίγων δεκάδων που έζησαν στους Σαράντα και τη Σταδιά της Μαρμαρίδας ή των πέντε στους Φούρνους της Λυκίας. Βέβαια, η ιστορία του Ελληνισμού των παραλίων θα ήταν ελλιπής, εάν δεν γινόταν έστω και μία σύντομη αναφορά στην περίοδο α) από τις μινωικές και μυκηναϊκές εγκαταστάσεις έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. και β) στη βυζαντινή περίοδο (από τον 4ο αιώνα έως την κατάκτηση από τους Οθωμανούς, περίπου το 1400). Με το όνομα "Μικρά Ασία" ορίζεται η περιοχή, η οποία στα βόρεια βρέχεται από τον Ελλήσποντο, την Προποντίδα και τον Εύξεινο Πόντο, στα δυτικά από το Αιγαίο και στα νότια από τη Μεσόγειο. Το πρόβλημα της οριοθέτησης της Μικράς Ασίας έγκειται στα ανατολικά. [...]

http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=5560911

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΑΜΟΥ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ

Πηγή: amosmagazine.gr

Το πάθος του για τη φωτογραφία οδήγησε τον Παύλο Τρυψάνη το 1974 να ιδρύσει την εταιρία η οποία δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Από το 1994 με την είσοδο και της δεύτερης γενιάς -του Σωτήρη Τρυψάνη- η εταιρία εισήγαγε τις νέες τεχνολογίες .(ψηφιακή ‘’εποχή’’). Καλύπτουμε ένα ευρύτατο φάσμα φωτογραφικών εργασιών με οδηγό πάντοτε τις σύγχρονες τάσεις της φωτογραφίας και διατηρώντας την πολύτιμη γνώση και την πλούσια εμπειρία του παρελθόντος μας. Καθημερινά με τον καλύτερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό καλύπτουμε και τις πιο απαιτητικές ανάγκες σας. Όραμα μας, τις μοναδικές σας στιγμές να τις αποτυπώσουμε για πάντα… για μια ΖΩΗ!! Εμείς μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε στις ακόλουθες δραστηριότητες : ΓΑΜΟΣ-ΒΑΦΤΙΣΗ(studio, design digital album, φιλοτέχνηση χειροποίητου άλμπουμ ) Κοινωνικές Εκδηλώσεις- Δεξιώσεις- φωτορετορτάζ- Συνέδρια- Καλλιτεχνικό πορτραίτο- Θέατρο- Διαφημιστική- Μόδα- Βιομηχανική- Αεροφωτογραφία- Φωτογράφιση αντικειμένων, έργων τέχνης ,εξωτερικών χώρων, κτιρίων. Ψηφιακές Επεξεργασίες (retouch, διόρθωση ατελειών, αντιγραφή, αλλαγή φόντου) Παραγωγή Βίντεο (Γάμων-Βάφτισης, Κοινωνικών Εκδηλώσεων, Δεξιώσεων, Event, Μόδας, Θεάτρου, Συνεδρίων, Βιομηχανικό Ντοκιμαντέρ, Ψηφιακές Επεξεργασίες ήχου-μοντάζ, αντιγραφές από παλιές κασέτες ή πομπίνες προβολής).

http://www.gamosmagazine.gr/index.php?option=com_mtree&task=viewlink&link_id=167&Itemid=0

Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού

Πηγή: mikrasia.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:
ΑΙΘΟΥΣΑ «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ»

Πνευματικό Κέντρο «Μικρασία»
Μητροπολίτου Καλλίδου 108, Τ. Κ. 551 31, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.
Τηλ. 0030 2310 419.552
FAX: 0030 2310 403.639

Το Μουσείο του Μικρασιατικού Πολιτισμού στεγάζεται προσωρινά στο Πνευματικό Κέντρο «Μικρασία» στην Καλαμαριά, όπου βρίσκονται και τα νέα γραφεία της Ένωσης.
Μέσα όμως στους άμεσους στόχους του συλλόγου μας είναι η μεταφορά του στον αρχικά προβλεπόμενο χώρο της Στέγης Μικρασιατικού Πολιτισμού που διαθέτει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές για την πληρέστερη παρουσίαση των εκθεμάτων.

Η αίθουσα έλαβε την επωνυμία «Μανόλης Ανδρόνικος» προς τιμήν και εις μνήμην του διαπρεπούς μικρασιατικής καταγωγής αρχαιολόγου και επίτιμου μέλους της Ένωσης Μανόλη Ανδρόνικου, γεννημένου στην Προύσα Μ. Ασίας το 1919. Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβιο του 2002 από τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και το Δήμαρχο Καλαμαριάς, κ. Χριστόδουλο Οικονομίδη.

Τα εκθέματα είναι όλα προσφορές (οικογενειακά κειμήλια) προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς (πρωτότυπο αρχειακό υλικό), όπως αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφαντά, καραμανλίδικα ευαγγέλια, βιβλία, φωτογραφίες, παραδοσιακές στολές από την Μικρασία. Ειδικά για το μουσείο φιλοτεχνήθηκε και το κέρινο ομοίωμα του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, έργο της γλύπτριας Ζέφης Αθανασοπούλου - Δρόσου και του ζωγράφου Γεώργιου Δρόσου. Η ιδέα για την δημιουργία εκθεσιακού χώρου ξεκίνησε ύστερα από την δωρεά των οικογενειακών κειμηλίων του προέδρου, Ευθυμίου Αρζόγλου, στην Ένωση.

Κατόπιν αυτού και προς αυτό τον στόχο πραγματοποιήθηκαν και ορισμένα ταξίδια προς τη Μικρά Ασία από τον πρόεδρο και από μέλη του Δ.Σ. για τον εμπλουτισμό του, προς σχεδίαση ακόμα τότε, χώρου με αυθεντικά κομμάτια της μικρασιατικής παράδοσης. Ανάμεσα στις δωρεές προς το Μουσείο αξίζει να αναφερθεί και ένας σημαντικός αριθμός οθωμανικών συμβολαίων (κιτάπια) που ανήκαν στην οικογένεια του Βασιλείου Τσεγκελή, τέως αντιπροέδρου της Ένωσης.

Το μουσείο, από την αρχή της λειτουργίας του, το έχουν επισκεφθεί μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Θεσσαλονίκη και από όμορους νομούς, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ένωσης με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Το δ.σ. της Ένωσης συγχαίρει ειδικά τον Πρόεδρο για την ακατάβλητη φιλοπονία που επέδειξε επί είκοσι οκτώ συναπτά έτη προκειμένου για την περισυλλογή των εκθεμάτων και τον εξοπλισμό του μουσειακού χώρου.
Ευχαριστούμε δε θερμά όλους τους συμπατριώτες που εμπιστεύτηκαν στην Ένωση τα οικογενειακά τους κειμήλια και ευχόμαστε το παράδειγμά τους να βρει και άλλους άξιους μιμητές, στοχεύοντας πάντα στην προβολή του μικρασιατικού πολιτισμού και στην πληροφόρηση των επερχόμενων γενεών.


Ώρες λειτουργίας του μουσείου:
Πρωί: Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00 - 14.00
Απόγευμα: κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (τηλ. 0030 / 2310 / 419.552).

Οι επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και εκδρομέων πραγματοποιούνται ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με την Γραμματεία κατά τις πρωινές ώρες στο τηλέφωνο: +30 / 2310 / 419.552.

http://www.mikrasia.gr/?render=page&id=21

Site: Boxtv.gr

Νίκος Χατζηνικολάου, Κρίστη Τσολακάκη τρίτη φορά γονείς!

Μέσα από την ραδιοφωνική του εκπομπή στον Real fm, ο Νίκος Χατζηνικολάου, μ’ ένα τραγούδι του Γιάννη και της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, το “Να φυλάγεσαι”, που αφιέρωσε στην γυναίκα του Κρίστη Τσολακάκη, ανακοίνωσε ότι περιμένουν και τρίτο παιδί.

Ενώ να θυμίσουμε ότι έχει και ένα ακόμα από τον πρώτου του γάμο με την δημοσιογράφο Έλενα Κατρίτση…

Να τους ζήσει..!!!!

http://www.boxtv.gr/2012/02/23/%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BA/

Αχ Ελλάδα, σε αγαπώ...

Πηγή: .lifo.grhttp://www.lifo.gr/now/world/5781

Η αγάπη...χωρίς λόγια!

Sydney Opera House at Night (Τα σημαντικότερα αξιοθέατα το βράδυ)

Πηγή: pxleyes.comhttp://www.pxleyes.com/blog/2011/11/the-worlds-biggest-landmarks-captured-at-night/#

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Πηγή: pinkfish.gr

Τα "μυστικά" για μια επιτυχημένη παρουσία στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.Πόσο προσοδοφόρο είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο;Αρκετές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο το ηλεκτρονικού εμπορίου δεν παρουσιάζουν ικανοποιητικά κέρδη. Ορισμένες, μάλιστα, έρευνες κάνουν λόγο για το ένα τρίτο των online εμπόρων. Από την άλλη πλευρά όμως, οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες του Internet ενημερώνονται για ένα προϊόν online και στη συνέχεια το αγοράζουν από αλλού. Έτσι, ακόμη κι αν ένα δικτυακό κατάστημα δεν σημειώνει αρκετές πωλήσεις, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση των αγορών μέσα από άλλα κανάλια.
Όσον αφορά στις εταιρίες που εστιάζουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με άλλες εταιρίες μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο, στόχος τους δεν είναι τόσο η άντληση οικονομικού κέρδους, όσο η περικοπή των εξόδων και η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες.
Είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο ασφαλές για τις επιχειρήσεις;Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής online. Επιτήδειοι πάντοτε υπάρχουν, αλλά η κρυπτογράφηση και τα συστήματα ασφαλείας αναπτύσσονται συνεχώς. Ωστόσο, επενδυτές και αναλυτές συμφωνούν ότι οι συναλλαγές είναι λιγότερο επικίνδυνες στο Internet συγκριτικά με το "φυσικό" κόσμο.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι περισσότερο ασφαλές από ένα "πραγματικό" κατάστημα, το οποίο μπορεί να λεηλατηθεί, να καεί, να πλημμυρίσει. Η δυσκολία έγκειται στο να κάνουν τους πελάτες να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ασφαλές γι' αυτούς.

Συνήθεις ερωτήσεις συνεντεύξεων ...

Πηγή: kariera.gr

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να χειριστείτε ερωτήσεις που θέτουν κατά κόρον οι συνεντευκτές.
Στο παρακάτω άρθρο θα κάνουμε την αναφορά μας στις πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις συνεντεύξεων και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τις χειριστούμε, παραθέτοντας μεθόδους και παραδείγματα. Εσείς, με τη σειρά σας, θέστε τις στον εαυτό σας και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας.

Ας δούμε τις πρώτες πιο πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να δεχθούμε:

1. «Μιλήστε μας λίγο για εσάς»: Όπως φαντάζεστε, δεν ξεκινάτε ποτέ με τη φράση «Τι να σας πω;», με την οποία ξεκινούν πολλοί υποψήφιοι, αλλά ακολουθείτε τις επόμενες συμβουλές. Απαντήστε μέσα σε δύο μόνο λεπτά (δεν παρουσιάζετε τα απομνημονεύματά σας) και αποφύγετε τις λεπτομέρειες (θα τις παραθέσετε αργότερα, όταν θα σας ζητηθούν). Καλύψτε μόνο τους ακόλουθους τέσσερις άξονες, κατά προτίμηση με τη σειρά που παρατίθενται: α. Πόσα έτη εργάζεστε και σε ποιον τομέα, β. Ποια είναι η εκπαίδευση που έχετε λάβει, γ. Ποιες υπήρξαν οι αρμοδιότητες και κυρίως τα επιτεύγματά σας, δ. Μια ανακεφαλαίωση του στυλ εργασίας σας. Παραδείγματος χάριν, χρησιμοποιήστε ένα σενάριο όπως το επόμενο, ξεκινώντας ως εξής: α. «Ονομάζομαι ...», β. «Έχω εργαστεί για Χ έτη ως ...», γ. «Τώρα εργάζομαι ως ... για την εταιρία ...», δ. «Προηγουμένως εργάστηκα ως ... για τις εταιρίες ...» και κλείστε με τη φράση: «Σε ποιον από τους παραπάνω τομείς θα επιθυμούσατε να αναφερθώ εκτενέστερα;» κερδίζοντας τις πρώτες εντυπώσεις!

Δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για τα προσωπικά δεδομένα...

Πηγή: dpa.gr

1. Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (ή αλλιώς προσωπικά δεδομένα);

Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε και περιγράφει ένα άτομο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κλπ.), φυσικά χαρακτηριστικά, εκπαίδευση, εργασία (προϋπηρεσία, εργασιακή συμπεριφορά κλπ), οικονομική κατάσταση (έσοδα, περιουσιακά στοιχεία, οικονομική συμπεριφορά), ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, συνήθειες. Το άτομο (φυσικό πρόσωπο) στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα ονομάζεται υποκείμενο των δεδομένων.


--------------------------------------------------------------------------------

2. Ποια είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

Ευαίσθητα χαρακτηρίζονται τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου που αναφέρονται στη φυλετική ή εθνική του προέλευση, στα πολιτικά του φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, στη συμμετοχή του σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία του, στην κοινωνική του πρόνοια, στην ερωτική του ζωή, τις ποινικές διώξεις και καταδίκες του, καθώς και στη συμμετοχή του σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων. Τα ευαίσθητα δεδομένα προστατεύονται από τον Νόμο με αυστηρότερες ρυθμίσεις από ότι τα απλά προσωπικά δεδομένα.


--------------------------------------------------------------------------------

3. Τι σημαίνει “επεξεργασία προσωπικών δεδομένων”;

Είναι κάθε εργασία που πραγματοποιείται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως: συλλογή, καταχώριση, οργάνωση, διατήρηση ή αποθήκευση, τροποποίηση, εξαγωγή, χρήση, διαβίβαση, διάδοση, συσχέτιση ή συνδυασμός, διασύνδεση, δέσμευση, διαγραφή, καταστροφή.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που τηρεί και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα ονομάζεται υπεύθυνος επεξεργασίας.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που επεξεργάζεται δεδομένα για λογαριασμό κάποιου υπεύθυνου επεξεργασίας ονομάζεται εκτελών την επεξεργασία.


--------------------------------------------------------------------------------


4. Ποια είναι η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα ισχύει ο Νόμος 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο οποίος εποπτεύεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης, ισχύει ο Νόμος 3471/2006 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίας.

Μάθετε περισσότερα για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας δεδομένων

Μάθετε περισσότερα για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων


--------------------------------------------------------------------------------


5. Ποιους αφορά ο Νόμος για τα προσωπικά δεδομένα;

Ο Ν. 2472/1997 αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται εν ζωή. Τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν προσωπικά δεδομένα.


--------------------------------------------------------------------------------


6. Πότε επιτρέπεται η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων;

Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνο όταν το άτομο έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η επεξεργασία και χωρίς συγκατάθεση όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος 2472/1997 στο άρθρο 5.


--------------------------------------------------------------------------------


7. Πότε επιτρέπεται η επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων;

Η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνο εφόσον ισχύει μία τουλάχιστον από τις εξαιρέσεις που ορίζει ο Νόμος 2472/1997 στο άρθρο 7.


--------------------------------------------------------------------------------


8. Τι σημαίνει γνωστοποίηση και άδεια τήρησης αρχείου;

Κάθε υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να γνωστοποιεί στην Αρχή την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που πραγματοποιεί, εκτός αν εμπίπτει σε μία από τις περιπτώσεις του αρ. 7Α του Ν. 2472/1997. Η Αρχή καταχωρεί τη γνωστοποίηση σε ειδικό μητρώο.

Όταν η επεξεργασία αφορά ευαίσθητα δεδομένα, ο υπεύθυνος επεξεργασίας μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνο μετά από άδεια της Αρχής, η οποία χορηγείται με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις. Άδεια επίσης μπορεί να απαιτείται για τη διαβίβαση δεδομένων σε χώρα εκτός Ε.Ε., καθώς και για τη διασύνδεση αρχείων.

Δείτε το μητρώο γνωστοποιήσεων που τηρεί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων


--------------------------------------------------------------------------------


9. Πώς μπορώ να γνωρίζω αν κάποιοι έχουν τα προσωπικά μου δεδομένα και τα χρησιμοποιούν παράνομα;

Η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη. Ο καθένας μας πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος, να μη δίνει τα στοιχεία του ανεξέλεγκτα, να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και, αν αντιμετωπίσει πρόβλημα, να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 2472/97.


--------------------------------------------------------------------------------


10. Έχει η Αρχή στην κατοχή της αρχεία με προσωπικά μου δεδομένα;

ΟΧΙ. Στην Αρχή γνωστοποιείται μόνο η επεξεργασία αρχείων με προσωπικά δεδομένα. Η Αρχή δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των αρχείων αλλά μόνο τα κύρια χαρακτηριστικά τους καθώς και τον υπεύθυνο επεξεργασίας των αρχείων.

http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,18990&_dad=portal&_schema=PORTAL

Πού πήγαν οι αξιώσεις της καρδιάς;

Πηγή: selftherapy.gr

Τις τελευταίες δεκαετίες δυο ισχυρές δυνάμεις παλεύουν στην ψυχή των περισσότερων νέων γυναικών: η μια τις οδηγεί στην αυτοδυναμία- συνήθως σε μορφωτικό, επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο- και η άλλη αναζητά συναισθηματικές σχέσεις με ένα άνδρα, ικανό να τις βγάλει από τον μικρόκοσμο της ρουτίνας, να την οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα έντασης, χαράς και συντροφικότητας.

Φαινομενικά, στη σκέψη πολλών γυναικών, αυτές οι δυο δίκαιες αξιώσεις της καρδιάς βρίσκονται σε αντίθετη τροχιά. Είναι αλήθεια ή ψέματα; Μήπως είναι αλήθεια ότι κόστισε ακριβά η φεμινιστική επανάσταση, περίοδος μιας εξονυχιστικής ανατομίας των σχέσεων αλλά και μιας εξαντλητικής προσπάθειας των νέων γυναικών να αλλάξουν κοινωνική, εργασιακή και μορφωτική θέση; Η μήπως αυτό ήταν μια οδυνηρή μεν πλην όμως απαραίτητη μετάβαση από τον παραλογισμό της γυναικείας υποταγής στην σοφία της αγάπης;

Η παραδοσιακή εμπειρία αιώνων ήθελε τις γυναίκες εντελώς εξαρτημένες από τους άνδρες και η φεμινιστική πρόταση όχι μόνο ανεξάρτητες αλλά συχνά επιθετικές στη σχέση τους με τους άνδρες. Εκτοπισμένες για αιώνες σε υποδεέστερες θέσεις, αρματώθηκαν τα όπλα του ανταγωνισμού εναντίον των ανδρών, μιμήθηκαν ανδρικές συμπεριφορές, απέδειξαν ότι δεν έχουν ανάγκη τους άνδρες και τελικά τα κατάφεραν: η ισότητα ήλθε αλλά οι άνδρες έφυγαν από τη ζωή τους!

Στις 10ετίες που πέρασαν οι γυναικείες συμπεριφορές μετακινήθηκαν από την θέση υποταγής και ενοχής για όλα τα προβλήματα της σχέσης. Στο παλιό, παραδοσιακό κατηγορητήριο των ανδρών «γκρινιάζεις, πάχυνες, γέρασες, έγινες βαρετή, φταις εσύ που δεν σε ποθώ» οι γυναίκες αντέταξαν υπόκωφα εμπόλεμες συμπεριφορές, έφτασαν σε εποχές που φαινομενικά αδιαφορούσαν για τους άνδρες, δεν χάριζαν ούτε ένα χαμόγελο ανταπόκρισης στα ανδρικά φλερτ, από τον φόβο μην θεωρηθούν στερημένες!
Το αποτέλεσμα σήμερα, είναι συχνά πολύ δυσάρεστο: σχέσεις αναλώσιμες που δεν κρατούν παρά μερικά φεγγάρια, κριτική πρόθεση, αλληλοκατηγορίες, γάμοι-υποδείγματα αδιαφορίας και απόσυρσης.

Συνειδητοποίηση

Αρκετές γυναίκες σήμερα σχεδόν ντρέπονται να ομολογήσουν ότι ενδιαφέρονται για τους άνδρες, θέλουν να τους αγαπήσουν και να αγαπηθούν, λαχταρούν την παρουσία τους στη ζωή τους, αναθεωρώντας όλο και πιο συχνά τις αντιλήψεις των προηγούμενων 10ετιών, τότε που η αγάπη ήταν σύμπτωμα αδυναμίας, συμβιβασμός και εξάρτηση τότε που η λαχτάρα για συν-ύπαρξη καταδικάσθηκε ως απώλεια ελέγχου της γυναικείας πορείας προς την ανεξαρτησία.
Κι όμως! Η γυναίκα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια της συναισθηματικής ζωής, αυτή είναι η επιδέξια σύμβουλος στην επαφή με τα συναισθήματα, είναι αυτή που ξέρει να χαρίζει εύκολα και απλόχερα βαθιές διαπροσωπικές σχέσεις. Σήμερα, η σύγχρονη αναζήτηση μιας σχέσης περιέχει ειρήνη, σεβασμό, ελευθερία, αυτονομία αλλά και πλούσια συναισθήματα, μέσα από μια ώριμη και εξελιγμένη σχέση με βάση την αγάπη και την επιείκεια.

Επιείκεια;

Πώς είναι δυνατόν να βιώνει μια γυναίκα τόσο έντονα συναισθήματα για ένα άνδρα στον πρώτο καιρό της σχέσης τους και αργότερα να απογοητεύεται σε ένα τόσο μεγάλο βαθμό που να νιώθει βασανισμένη μέσα σ΄αυτή τη σχέση; Αραγε συμβαίνει αυτό γιατί «έπεσε έξω» στην επιλογή συντρόφου, προσπερνώντας στην διάρκεια του έρωτα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του ή φαντασίωνε ότι θα τον αλλάξει; Συχνότερα συμβαίνει το δεύτερο, η φαντασίωση ότι αυτός ο άνδρας, κάτω από τη γυναικεία καθοδήγηση, θα κάνει αλλαγές μετά τον γάμο ή τη συμβίωση ή θα αναλάβει βάρη και υποχρεώσεις που στην διάρκεια του έρωτα δεν αναλάμβανε. Συχνά, η γυναικεία καθοδήγηση είναι τιμωρητική, αυστηρή, επικριτική και φυσικά επιστρέφει άρνηση, αδιαφορία, θυμό και ένταση.
Ανάμεσα στο γεγονός (ερέθισμα) και στην συμπεριφορά ( αντίδραση) μπορεί εισχωρήσουν φόβοι και άδικες ερμηνείες, όπως « με εκμεταλλεύεται, είναι κακομαθημένος, φταίει η μητέρα του, βολεύτηκε» αλλά και η επιείκεια. Υποστηρίζω την άποψη ότι τα διψήφια ποσοστά χαμένων σχέσεων και διαζυγίων δεν οφείλονται στην ύπαρξη συντρόφων-τεράτων αλλά σε λανθασμένες ερμηνείες των συμπεριφορών τους, όχι για όλες τις σχέσεις αλλά σίγουρα για πολλές.
Οι σχέσεις δεν δείχνει να βασίζονται τόσο στο ποιος είναι ο σύντροφος τι κάνει και τι δεν κάνει σωστά και δίκαια αλλά στο ποιες θέλουν να είναι οι γυναίκες, σε ποιο βαθμό έχουν ωριμάσει ώστε να μην νιώθουν αδικαιολόγητες ανασφάλειες. Σήμερα οι γυναίκες κερδίζουν τα προς το ζην, είναι συχνά επιτυχημένες και οικονομικά ανεξάρτητες, δεν χρειάζονται πια ούτε την υποταγή ούτε και τις ακραίες φεμινιστικές αντιλήψεις του τύπου «όσο πιο επιθετικά τόσο πιο καλά θα εμπεδώσει ότι δεν τον έχω ανάγκη» αλλά μπορούν να υπηρετήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες τους , αυτές που βασίζονται στην ύπαρξη της αγάπης, στην απουσία ανταγωνισμού.

Βεβαιότητες ή ερμηνείες;

Ότι καθυστερεί στα ραντεβού του είναι ένα γεγονός ( ερέθισμα), όπως και το ότι για παράδειγμα δίνει προτεραιότητα στη δουλειά του, στους φίλους του ή στα χόμπυ του. Η ανταπόκριση μιας γυναίκας ( αντίδραση) συχνά εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνει στα γεγονότα-ερεθίσματα κι αυτό έχει άμεση σχέση με τις αντιλήψεις της, τις συναισθηματικές ανασφάλειες και τον βαθμό που παίρνει κάθε τι πολύ προσωπικά. Ναι θα μπορούσε να πρόκειται για αδιαφορία, εκμετάλλευση, βόλεμα, κοροϊδία αλλά εξίσου καλά θα μπορούσε να αφορά τις δικές του ανασφάλειες, τον δικό του ανεξιχνίαστο κόσμο , αυτόν που καλεί μια γυναίκα να τον κατανοήσει, να τον συζητήσει ανάλαφρα, να γελάσει με τις παιδικότητές του αντί να τον ερμηνεύσει με βαρύγδουπες και αρνητικές-επιθετικές ψυχολογικές παραμέτρους.

Κεντράροντας στην αγάπη

Σήμερα η πρόταση είναι να παραδεχθούμε χωρίς ντροπές και ενοχές ότι η αγάπη ενός άνδρα είναι στο επίκεντρο της γυναικείας ζωής, θέλουμε να υπάρξει, θέλουμε να διατηρηθεί. Αντί να διαγράφουμε μια σχέση είναι καλύτερα να διαγράψουμε την πίκρα, την απογοήτευση και την δυσφορία μέσα σε μια σχέση , να βρούμε επικοινωνιακούς τρόπους κατανόησης, καλώντας ένα άνδρα να γκρεμίσει κι αυτός ένα μέρος από το τείχος του δικού του κόσμου.

http://www.selftherapy.gr/?p=1041

Οικονομική κρίση: γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε αβοήθητοι;

Πηγή: selftherapy.gr

Η άποψη ότι «τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία»ήταν πάντα πολύ δημοφιλής, όσο και αμφισβητήσιμη. Οι θρησκευτικές παραβολές του «άφρονα πλούσιου και του φτωχού Λάζαρου» όπως και τα παραδείγματα πλούσιων αλλά δυστυχισμένων ανθρώπων που τους χτύπησε αλύπητα η μοίρα με αρρώστιες και κάθε είδους απώλειες, προκαλούσαν παρηγοριά στους φτωχούς και… ειρωνεία στους πλούσιους.

Οι σύγχρονες κοινωνικές έρευνες δέχονται εν μέρει αυτό τον συλλογισμό: τα συμπεράσματά τους δείχνουν ότι τόσο τα πολλά όσο και τα ελάχιστα χρήματα δεν εξαφανίζουν τα βάσανα της ζωής και δεν οδηγούν στην ευτυχία. Τόσο ο πλούτος όσο και η φτώχεια αυξάνουν τα βάσανα του μυαλού, τον φόβο και την ανασφάλεια, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα άγχους, αίσθηση κινδύνου, απειλής και καταπίεσης.

Η σχέση πλούτου και φτώχιας με την ευτυχία υπήρξε από παλιά και φιλοσοφικό ζήτημα. Ο Επίκουρος για παράδειγμα, συμπέρανε ότι «η ευτυχία δεν στηρίζεται στην απόκτηση ακριβών αγαθών», τονίζοντας τα ακριβά και όχι όλα τα αγαθά.

Ελευθερία και καταπίεση

Η ελευθερία ήταν πάντα η φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Οι ιστορικές διακηρύξεις των κοινωνιών, μέσα από θεσμούς ή επαναστατικά συνθήματα περιείχαν πάντα την έννοια της ελευθερίας, την κατάργηση της καταπίεσης. Στη σύγχρονη εποχή, η ελευθερία του ανθρώπου καταπιέζεται με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Οι συνθήκες επιβίωσης στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, οι καταναλωτικές συνήθειες οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν αναγκαστικά την επιβίωσή τους με βάση αυτές τις συνθήκες.

Τα χρήματα έχουν ακριβό ψυχικό κόστος

Κανένα οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και κανένα εργασιακό περιβάλλον δεν υπόσχεται αυξημένα εισοδήματα χωρίς ψυχο-πιεστικούς όρους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η οικονομική ανάπτυξη των χωρών στη Δύση συνοδεύτηκε από εργασιακές ευκαιρίες, καλοπληρωμένες δουλειές και από μια άνευ προηγουμένου έκρηξη του καταναλωτισμού. Η άποψη ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία κατεδαφίσθηκε και στη θέση της αναπτύχθηκε το αμερικάνικο όνειρο για χρηματοδότηση της ανθρώπινης ανάγκης για απόκτηση ακριβών αγαθών.

Όλο και μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού πίστεψαν ότι η χαρά, η αγάπη και η ευτυχία είναι εξαγοράσιμες, έχουν ένα χρηματικό αντίτιμο. Η απόκτηση των αγαθών αποτιμήθηκε ως ασφαλής οδηγός χαράς και ευτυχίας. Κι έτσι, χρηματοδότησαν τα όνειρά τους για ακριβή τροφή, επώνυμα ρούχα, σπίτια πολυτελείας, ταξίδια και ό,τι άλλο πρόσφεραν οι αναπτυγμένες δυτικές χώρες.

Σύντομα αυτή η άποψη διαψεύσθηκε, τα πολύχρωμα όνειρα ξεθώριασαν: καταπιεσμένες ζωές, ματαιωμένες προσδοκίες, μηδενικός ελεύθερος χρόνος για αγάπη, δεσμούς, χόμπι και ευχάριστες δραστηριότητες. Αργά και σταθερά το άγχος ανέβαζε τον δείκτη της κατάθλιψης.

Οικονομική κρίση και κατάθλιψη στην Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι αυτό τον καιρό τα ποσοστά κατάθλιψης στην Ελλάδα, όπως και η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων αυξάνονται συνεχώς. Όμως δεν ξεκίνησαν από μηδενική βάση. Και πριν την κρίση η κατάθλιψη και η χρήσηαντικαταθλιπτικών έδειχνε αυξητικές τάσεις, αποτέλεσμα των συνθηκών ζωής, των αντιλήψεων για τα καταναλωτικά αγαθά, την απουσία ελεύθερου χρόνου, την μοναξιά και απομόνωση κ.λπ. Περάσαμε απότομα, από τη μια μέρα στην άλλη στο άλλο άκρο, τον κίνδυνο της επιβίωσης, την ανεργία, με το εισόδημα σε ελεύθερη πτώση.

Η απειλή της επιβίωσης, οι ρωγμές στη δόμηση της κοινωνικής ταυτότητας αλλά και η αδυναμία πένθους είναι στοιχεία που αυξάνουν τα ποσοστά κατάθλιψης.

Η επιβίωση

Σύμφωνα με τον Abraham Maslow οι ανθρώπινες ανάγκες ιεραρχούνται:

Επιβίωση-Ασφάλεια-Συντροφικότητα-Αυτοεκτίμηση-Κοινωνική υπόληψη-Αυτοπραγμάτωση.

Η οικονομική κρίση απειλεί ολοφάνερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο κυρίαρχο αίτημα της ανθρώπινης ζωής: την επιβίωση μέσω της εργασίας. Ο διαρκής και παρατεταμένος φόβος ότι θα χάσουμε ακόμα και τα στοιχειώδη αγαθά, η απειλή ότι κινδυνεύει η αξιοπρέπεια, η αυτονομία και η αυτοεκτίμησή μας, όπως και η αδυναμία αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου από το ίδιο το άτομο, είναι μια σοβαρή αιτία κατάθλιψης.

Η κοινωνική ταυτότητα

Στις 10ετίες που πέρασαν, οι κοινωνικές αντιλήψεις στην Ελλάδα, αν και λανθασμένα, συσχέτισαν τα χρήματα με την αυτοεκτίμηση, την ασφάλεια, την αυτοπραγμάτωση. Όσο κι αν αυτό δεν αποδείχθηκε αληθινό, αρκετοί Έλληνες, ακόμη και σήμερα, έχουν αυτή την κοινωνική εμμονή για τα ακριβά σπίτια, τα αυτοκίνητα, τις φίρμες κ.λπ., συνεχίζουν να τα εντάσσουν στα στοιχεία της κοινωνικής τους ταυτότητας, με αποτέλεσμα να βιώνουν καταθλιπτικά συναισθήματα.

Το πένθος

Το πένθος είναι αναγκαίο αλλά και αναπόφευκτο, όταν βιώνουμε μικρές ή μεγάλες αλλαγές και κάθε είδους απώλειες στην πορεία της ζωής μας. Σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν την ευκαιρία να πενθήσουν τη μεγάλη ανατροπή στη ζωή τους. Η διαδικασία πένθους προβλέπει κάποια στάδια: σοκ, άρνηση, θυμό, κατάθλιψη, διαπραγμάτευση, έξοδο.

Για κάθε νέο οικονομικό μέτρο αναστέλλεται η διαδικασία του πένθους, οι περισσότεροι πολίτες επιστρέφουν ξανά στο στάδιο του σοκ (παράλυση, μούδιασμα, αδυναμία αποδοχής), ακολουθεί η βίωση αισθημάτων ματαιότητας, σκέψεις καταστροφολογίας, έλλειψη ελπίδας και, το κυριότερο: αίσθηση του αβοήθητου ανθρώπου, παθητικότητα και αδυναμία να βρει το ίδιο το άτομο λύσεις. Το αποτέλεσμα είναι να βιώνει καταθλιπτικά συναισθήματα, αδυνατώντας να κάνει έξοδο και να βρει νέες ισορροπίες.

(Δημοσιεύθηκε στο Mednutrtion)

http://www.selftherapy.gr/?cat=13

Δεν είναι τα πράγματα όπως θα ήθελα...

Πηγή: selftherapy.gr

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό το ερώτημα, που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν ήλθαν όπως ονειρεύτηκε. Είτε αυτό πρόκειται για την υγεία, τη δουλιά, τις σχέσεις, τα παιδιά και ό,τι άλλο, ποτέ τα πράγματα, όσο ζούμε, δεν έρχονται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Το πιο παράξενο είναι ότι, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια βέβαιη και ρεαλιστική αλήθεια, το συναίσθημά μας βρίσκεται στην φαντασιακή προσδοκία ότι « αυτό μπορεί να μη συμβεί σε μένα», και το επικυρώνουμε με βάση ελάχιστες εξαιρέσεις « τυχερών» ανθρώπων.

Τύχη και ατυχία

Ακόμη κι αν η τύχη και μόνο είναι ο μοναδικός παράγοντας να συμβούν τα πράγματα έτσι ή αλλιώς- που δεν είναι αληθινό, πολλά πράγματα εξαρτώνται από την δική μας φροντίδα- κανείς μας δεν ξέρει αν θα τραβήξει το χαρτί της ατυχίας: Μια αρρώστια, μια απώλεια, ένα διαζύγιο, η διάλυση μιας σχέσης ή ένα παιδί που δεν θα δικαιώσει τα σχέδιά μας, είναι μέσα στην καθημερινή ζωή, κόντρα στην πρώτη σκέψη που μας έρχεται όταν συμβεί κάτι άσχημο:

« Γιατί σε μένα;»

Από τη στιγμή που η ατυχία θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα, με όποια μορφή και να είναι, ο συναγερμός μας καλεί σε επεξεργασία της κατάστασης και των συναισθημάτων, του άγχους, του θυμού και της θλίψης. Τι θα κάνω; Να παραιτηθώ στο έλεος της κατάστασης ή να μαζέψω το κουράγιο μου και να την οδηγήσω όσο καλύτερα μπορώ;

Πάντα μπορούμε να κάνουμε κάτι, ακόμα και π ολλά

Ενα αρνητικό γεγονός ήλθε απρόσμενα. Ακόμα κι αν είναι μη αναστρέψιμο, όπως είναι μια ανίατη ασθένεια, ένας βαρύς τραυματισμός, ο θάνατος, μετά το πένθος και τον θρήνο μπορούμε ή να το επεξεργαστούμε θετικά ή να το σέρνουμε σε όλη μας τη ζωή, παύοντας να είμαστε σε πραγματική επαφή με τους άλλους γύρω μας. Κι αυτό είναι κακό για μας, είναι αδυναμία, εκεί που υπάρχει δυνατότητα να συντονιστούμε σε άλλες συχνότητες.

http://www.selftherapy.gr/?cat=28

Τετάρτη

Δημήτρης Γλέζος (μια παλαιότερη συνέντευξη με...νόημα και αισιοδοξία)

Πηγή: rwf.gr

Πώς ξεκίνησε; Πώς προέκυψε η ιδέα και πώς η ενασχόληση με τις μεταφράσεις;


Όλα ξεκίνησαν όταν έκανα το διδακτορικό μου στο Manchester στην Αγγλία και τότε άρχισα και ασχολιόμουν εθελοντικά με το Linux, ένα ελεύθερο λογισμικό σύστημα το οποίο αναπτύσσεται από εκατομμύρια εθελοντές προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Και τότε για να αρχίσω να εμπλέκομαι με τις μεταφράσεις. Οπότε ξεκίνησα να μεταφράζω το Fedora, μια διανομή Linux που έχει γύρω στους 10 εκατομμύρια τελικούς χρήστες, στα ελληνικά. Με τον καιρό έγινα υπεύθυνος όλου του μεταφραστικού έργου, το οποίο περιλάμβανε γύρω στους χίλιους μεταφραστές παγκοσμίως και τότε πρόσεξα ότι δεν συνεργάζονταν πολύ αποδοτικά με τα υπάρχοντα εργαλεία και μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα καινούργιο εργαλείο λογισμικού, το οποίο θα τους βοηθάει να συνεργαστούν όλοι αυτοί οι χιλιάδες μεταφραστές για να μεταφράσουν αυτό το προϊόν. Αναπτύχθηκε με μια επιδότηση από τη Google τότε σε ένα καλοκαίρι και φάνηκε ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλα έργα ελεύθερου λογισμικού και όταν αρχίσαμε να το παρουσιάζουμε σε διεθνή συνέδρια φάνηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, οπότε είπαμε, εντάξει, είναι ευκαιρία να κάνουμε κάποια επιχειρηματική προσπάθεια γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από έργα ελεύθερου λογισμικού και από εταιρείες.

Πώς ξεκίνησε η εταιρεία;

Η εταιρεία ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2009, εδώ στην Πάτρα, και σύντομα, μέσα σε περίπου έξι μήνες, μεγάλωσε η ομάδα σε πέντε άτομα. Η εταιρεία έγινε κερδοφόρα μετά από κάποιες μεγάλες συνεργασίες που έκανε με την Intel και σήμερα απαριθμεί τα 6 άτομα. Έξι προγραμματιστές.

Με μικρό κεφάλαιο;


Ναι, ένα πολύ μικρό κεφάλαιο. Εστιάσαμε στο να κάνουμε την εταιρεία κερδοφόρα πολύ γρήγορα, βλέπαμε τα πράγματα θετικά, είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε δυναμικά, πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο όραμα και στοχεύσαμε να βρούμε γρήγορα πελάτες και πιθανούς επενδυτές και, εντάξει, όλο το εγχείρημα πέτυχε σχετικά γρήγορα.

Πώς πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση της εταιρείας;

Η όλη ιδέα για την έναρξη της εταιρείας ξεκίνησε όταν ακόμη έκανα το διδακτορικό μου και τότε είχα ένα πολύ μεγάλο δίλημμα που έχουν αρκετοί πιστεύω νέοι επιχειρηματίες, τουλάχιστον στον τομέα της πληροφορικής: να σταματήσουν το διδακτορικό τους, το οποίο συνήθως διαρκεί 4-5 χρόνια για να ιδρύσουν κάποια εταιρεία, να κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα στον τομέα της ανάπτυξης, παρά της έρευνας. Αυτό ήταν ένα μεγάλο δίλημμα και τελικά πήρα την απόφαση να σταματήσω το διδακτορικό μου για να κυνηγήσω αυτό τον στόχο και αυτό το όνειρο. Και στην αρχή φυσικά, όπως κάθε μεγάλη αλλαγή, μεγάλο σταυροδρόμι στη ζωή, έχεις διλήμματα –όπως είπατε κι εσείς. Και προφανώς προέκυψε και το κλασσικό δίλημμα του ότι η Ελλάδα, ας πούμε, σε ωθεί να μην κάνεις πολύ μεγάλα βήματα, πολύ μεγάλες αλλαγές, κάπως τα όνειρα είναι περιορισμένα ή ακούγονται ότι είναι κάποιου άλλου τα όνειρα, κάποιος άλλος θα τα κάνει πραγματικότητα. Δύσκολα μπαίνεις ας πούμε στη θέση ότι εσύ θα τα κάνεις πραγματικότητα. Αλλά με πολλή-πολλή ενθάρρυνση από γονείς, συγγενείς, φίλους και μερικούς πολύ καλούς συνεργάτες στην αρχή, το εγχείρημα ξεκίνησε δυναμικά.

Ποιο ήταν το σημείο καμπής;

Ένα μεγάλο, μεγάλο προφανώς σημείο καμπής ήταν όταν πήραμε τον πρώτο μας μεγάλο πελάτη… Ήταν σαν να μπαίνει μια καινούργια ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων… Ξεκινάς με μια καινούργια επιτάχυνση μετά από αυτό. Ένα άλλο σημείο καμπής ήταν όταν γίναμε κερδοφόροι και η εταιρεία μπορούσε να σταθεί από μόνη της πια χωρίς να χρειάζεται επενδύσεις, δάνεια κλπ. Φυσικά, εντάξει, πρόσφατα η αναφορά της εταιρείας από τον πρωθυπουργό ήταν μια μεγάλη ώθηση ψυχολογική, αναγνώριση της δουλειάς που κάνουμε και της καινοτομίας που προσφέρουμε. Γενικότερα υπάρχουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τέτοιες αλλαγές ας πούμε στον ρυθμό, οι οποίες είναι απαραίτητες σε κάθε μικρή εταιρεία ή ομάδα, η οποία προσπαθεί να κάνει κάτι το οποίο είναι μη συμβατικό, τέλος πάντων.

Προσδοκούσατε την επιτυχία;

Όχι απλά το περιμέναμε, ήταν και στόχος, δηλαδή ήταν μονόδρομος. Είχαμε πει ότι αυτό το σχέδιο θα υλοποιήσουμε, αυτοί είναι οι στόχοι που πρέπει να θέσουμε και θα φροντίσουμε να τους πετύχουμε. Μετρώντας τα αποτελέσματα στην πορεία και το κάναμε αυτό συνεχώς, δηλαδή κάθε ένα μήνα, ένα δυο-τρείς μήνες κοιτάγαμε την πρόοδό μας προς τους στόχους μας. Οπότε λίγο-πολύ οι στόχοι επιτεύχθηκαν ας πούμε με χειρουργική ακρίβεια μπορώ να πω, το οποίο σου δίνει, όπως είπα και πριν, ψυχολογική ώθηση να συνεχίσεις. Και συνεχίζουμε και με τον ίδιο τρόπο τώρα, δηλαδή δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ πέρα, το εργαλείο, το λογισμικό, το προϊόν μας έχει σαν στόχο να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι μεταφράσεις στον κόσμο. Και να επιτρέψει σε εκατομμύρια περισσότερους χρήστες να διαβάσουν το Internet και να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές στη μητρική τους γλώσσα. Και αυτός είναι ο στόχος και εκεί προσπαθούμε να πάμε. Κι εκεί θα πάμε, δηλαδή, αν συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Το όνειρό σας για το μέλλον;

Είναι το ίδιο λίγο πολύ που ξεκίνησε από την αρχή, είναι να φτιάξουμε κάτι, ένα προϊόν, το οποίο θα επαναστατήσει στον τρόπο που γίνονται κάποια πράγματα. Στον τομέα τον δικό μας είναι στον τρόπο που δημοσιεύεται το περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Το όνειρο λοιπόν είναι κάποια στιγμή το προϊόν να το χρησιμοποιούν πολύ μεγάλες εταιρείες, να μιλάνε μεγάλες εταιρείες σαν την Google π.χ. για το προϊόν μας, να το χρησιμοποιεί πάρα-πάρα πολύς κόσμος. Και το βλέπεις αυτό σιγά-σιγά, δηλαδή βλέπεις κάποια παιδιά σε χώρες, όπως η Ινδία να χρησιμοποιούν ένα λάπτοπ το οποίο έχει μεταφραστεί στα ινδικά χάρη στο προϊόν σου. Κι αυτός είναι ο στόχος ο τελικός, το να βλέπουμε αυτό το πράγμα σε πιο μεγάλη κλίμακα και λίγο πολύ να αλλάξουμε τον κόσμο μέσα από τον τομέα των μεταφράσεων και της διάθεσης προϊόντων, πολυγλωσσικών προϊόντων.

Πώς έγινε η επαφή με την Intel;

Το προϊόν ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από κάποια έργα εθελοντικά, όπως είπα, ελεύθερου λογισμικού και άρχισε να γίνεται γνωστό στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού, του ανοιχτού λογισμικού, όπως λέγεται. Οπότε καθώς το παρουσιάζαμε σε διεθνή συνέδρια υπήρξε ενδιαφέρον γενικότερα. Κάποια στιγμή η Intel μάθαμε ότι άρχισε να το δοκιμάζει εσωτερικά για την ανάπτυξη ενός προϊόντος της που θα έμπαινε σε όλα τα laptops της, σε όλα τα netbooks, τα μικρά laptops. Ε, κάποια στιγμή τα βρήκαν λίγο σκούρα με κάποια πράγματα, οπότε μας έστειλαν ένα email και μας ρώτησαν πώς μπορούν να διορθώσουν αυτά τα πράγματα, τους είπαμε «μπορούμε να σας βοηθήσουμε εμείς, εμείς το φτιάξαμε αυτό το προϊόν, μπορούμε εμείς να σας υποστηρίξουμε». Και ξεκίνησε η συνεργασία από μια συμφωνία υποστήριξης. Ε, μετά κάναμε καινούρια συμφωνία για ανάπτυξη επιπλέον χαρακτηριστικών στο προϊόν μας, οπότε η Intel έγινε λίγο πολύ συνέταιρος στην ανάπτυξη του προϊόντος. Και η συμφωνία συνεχίζεται και ελπίζουμε να συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας ήταν γοργός;

Ναι, κάπως έτσι, ναι. Έτσι όμως γίνεται στον κόσμο των start-ups και του Internet.. Επειδή έχεις μια παγκόσμια αγορά και τα κανάλια επικοινωνίας, τα social media, όλα αυτά είναι στη διάθεσή σου, μπορείς πολύ γρήγορα να αλλάξεις κάποια πράγματα και σίγουρα χρειάζεσαι απλά έναν υπολογιστή, ένα γραφείο και μερικούς πολύ καλούς συνεργάτες για να το καταφέρεις. Οπότε λίγο-πολύ στη ζωή μιας start-up σαν την Indifex, αυτός είναι ο στόχος, να αναπτυχθείς γρήγορα, να προσφέρεις μια συγκεκριμένη αξία πάρα-πάρα πολύ γρήγορα και λίγο-πολύ να καινοτομήσεις. Και αυτό στον κόσμο των υπολογιστών γίνεται πολύ γρήγορα. Αντίθετα ας πούμε με τη φαρμακοβιομηχανία που χρειάζεται πολλά χρόνια για κάτι, ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα της πληροφορικής είναι πολύ πιο γρήγορος. Οπότε δεν έχει και πολύ περιθώριο. Πρέπει να καινοτομήσεις γρήγορα, τώρα, και να εστιάσεις στην καινοτομία σου και στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του προϊόντος σου.

Δυσκολίες;

Δεν ήταν κάποιες στιγμές, ήταν και είναι γενικότερο το θέμα. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα που δεν σου επιτρέπουν να εστιάσεις στην ανάπτυξη του προϊόντος σου… Λογιστικά, φορολογικά, όλα αυτά χρειάζονται επιπλέον δουλειά από κάποιον επιχειρηματία και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Επίσης, είναι λίγο δύσκολο κάποιες φορές να ξεκινήσεις και μόνος σου γιατί δεν υπάρχουν τα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα να το κάνεις αυτό, οπότε, ναι, πέραν ας πούμε της γραφειοκρατίας υπάρχει και μια «πρακτική γραφειοκρατία» που είναι να μην μπορείς να επιταχύνεις με το ρυθμό που θες. Αλλά γενικότερα το αντιμετωπίζεις με χαμόγελο, με καλούς συνεργάτες, με καλούς λογιστές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεφύγεις πιο γρήγορα και να εστιάσεις σε αυτό που μετράει, που είναι η ανάπτυξη του προϊόντος σου και της ομάδας.

Κατά την ίδρυση της εταιρείας αντιμετωπίσατε προβλήματα;

Προς μεγάλη μου έκπληξη η ίδρυση της εταιρείας δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή τα ανέλαβε όλα η λογίστριά μας, αλλά υπάρχει ένα γενικότερο θέμα με τις αποδείξεις, πρέπει να μαζεύεις αποδείξεις, το ένα και τ’ άλλο, το οποίο προσθέτει ένα overhead μεγάλο, πολλή επιπλέον δουλειά που ό,τι και να κάνεις θα την υποστείς. Οπότε θα ήθελα να δω να αλλάζουν αυτά τα πράγματα, να απλοποιηθεί όλη η φορολογία και όλη η γραφειοκρατία γύρω από τα λογιστικά για μια επιχείρηση, ειδικά καινούρια, όπως εμείς. Γιατί όταν είσαι 4 άτομα το να ασχολείσαι ας πούμε 3-4 μέρες το μήνα με τα λογιστικά είναι αρκετά μεγάλη επιβάρυνση.

Όταν θέλεις να δικαιολογήσεις έξοδα, π.χ. τα φαγητά της εταιρείας, τις αγορές το ένα, το άλλο, πρέπει να μαζεύεις πολλή χαρτούρα, ενώ στην Αμερική και σε άλλες χώρες είμαι σίγουρος ότι είναι πιο απλά τα πράγματα σε αυτό τον τομέα.

Σκέφτεστε να μετακομίσετε στο εξωτερικό;

Το δεύτερο, για να είμαι ειλικρινής, όχι, γιατί εδώ βρήκαμε και όλους τους κύριους συνεργάτες που είναι και η ψυχή της εταιρείας. Αλλά σκεφτόμαστε, και σκεφτήκαμε και σκεφτόμαστε, κάποια στιγμή να μετακομίσουμε την εταιρεία στο εξωτερικό γιατί μια εταιρεία σαν την Indifex έχει σκοπό να αναπτυχθεί πολύ, να κάνει κάποια μεγάλα πράγματα και για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι επενδυτικά κεφάλαια, χρειάζεσαι ισχυρό management team, χρειάζεσαι αρκετά πράγματα που είναι λίγο δύσκολο να βρεθούν στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις δηλαδή που είχαμε με επενδυτές ας πούμε στο εξωτερικό ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που είχαμε στην Ελλάδα. Και πολλοί από τους επενδυτές, ειδικά όταν είναι στο Silicon Valley, στο San Francisco στην Αμερική, πολλοί σου ζητάνε να μετακομίσεις εκεί πέρα για να είσαι κοντά, να έχεις πολύ μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τον επενδυτή. Οπότε υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο κι ελπίζω, εύχομαι να μην χρειαστεί να το ακολουθήσουμε. Θα θελα δηλαδή να μείνουμε στην Ελλάδα, να βρούμε κάποιους τρόπους επένδυσης ας πούμε στην εταιρεία μας που να μας επιτρέψουν να μείνουμε στην Ελλάδα και ιδανικά και στην Πάτρα κιόλας γιατί είναι μια πολύ ωραία πόλη και έχει και πολύ καλούς μηχανικούς και ανθρώπινο δυναμικό.

Πώς κρίνεις το επίπεδο του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού;

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι και γενικότερα νομίζω είναι από τις πρώτες χώρες σε αριθμό πτυχιούχων και ανθρώπων με διδακτορικά διπλώματα. Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί μηχανικοί, προγραμματιστές στην Ελλάδα. Πάσχουμε λίγο, νομίζω, στον τομέα του management και του επιχειρείν, ανθρώπων δηλαδή που έχουν πετύχει, έχουν φτιάξει εταιρείες, έτσι ώστε μετά έρθουν και να σε βοηθήσουν και στη δικιά σου επιχείρηση. Κι αυτά υπάρχουν πιο πολύ σε καμιά πόλη σαν το Λονδίνο για παράδειγμα. Επίσης πάσχουμε στον τομέα των επενδύσεων, δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι και αρκετοί άνθρωποι με την τεχνογνωσία να πάρουν ένα προϊόν το οποίο έχει 5 πελάτες και να το κάνουν να έχει 50. Έχουμε κάποια έλλειψη εκεί πέρα. Βλέπω όμως ότι γίνεται καλή προσπάθεια και υπάρχουν νέοι επιχειρηματίες που το παλεύουνε, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το πράγμα θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια.

Σας έχουν προσεγγίσει επενδυτές;


Έχουμε κάνει συζητήσεις με γύρω στους 8 με 10 επενδυτές, μεγάλους επενδυτές, venture capitalists, κάποιοι ήταν Έλληνες και μάλιστα μας έχουν γίνει και 2 προσφορές στο παρελθόν. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει κάποιο καλό ταίριασμα με κάποιον, να ταιριάζουν τα χνώτα σου κι όλο το όνειρο ας πούμε, ο στόχος. Αλλά είμαστε και τώρα σε συζητήσεις με κάποιους και ελπίζω να βγει κάτι θετικό.

Η αναφορά του Παπανδρέου στην εταιρεία; Πώς αισθανθήκατε;

Ήταν Σάββατο βράδυ κι ήμουν εδώ 9 η ώρα στην εταιρεία και έγραφα κώδικα και μου στείλανε κάποια μηνύματα και, εντάξει, νόμιζα ότι μου κάνανε φάρσα. Μετά που μου τηλεφωνήσαν και κάποιοι, εντάξει άρχισα να λέω, αποκλείεται να έχουν συνεννοηθεί όλοι να μου κάνουν φάρσα. Και, εντάξει, σιγά-σιγά δηλαδή φάνηκε ότι ήταν αληθινό αυτό το πράγμα. Ήταν τεράστια η έκπληξη, δεν το περιμέναμε, με τίποτα δηλαδή. Το να έφτασε, ας πούμε αυτή η μικρή προσπάθεια που κάνουμε στα αυτιά του πρωθυπουργού είναι τεράστιο. Και τεράστια τιμή σίγουρα και αναγνώριση της δουλειάς μας. Αλλά εντάξει νομίζω ότι όταν μια επιχείρηση, μια ομάδα μιλάει για τη δουλειά της, πάει σε συνέδρια, την παρουσιάζει, γράφει online, στο Facebook, στο twitter, στον διαδικτυακό της τόπο, στο blog της, κάποια στιγμή τα νέα θα μαθευτούν για το τι κάνεις, τουλάχιστον στους ανθρώπους που παρακολουθούνε τις εξελίξεις. Και χαίρομαι δηλαδή που το επιτελείο ενός πρωθυπουργού, του πρωθυπουργού μας, έμαθε για την προσπάθειά μας, σημαίνει ότι το ψάχνουν. Και είναι πολύ θετικά αυτά τα νέα.


Έχει αλλάξει ο τρόπος που σας αντιμετωπίζει ο κόσμος στην Πάτρα από τότε;

Στην Πάτρα γενικότερα δεν επηρεάζουμε τόσο πολύ τα πράγματα για να αλλάξουμε το κλίμα. Κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης επικοινώνησαν μαζί μας και φάνηκε δηλαδή ότι προωθήσανε την όλη ιδέα ότι από την Πάτρα γίνεται αυτή η προσπάθεια. Και σίγουρα υπήρξε και καινούργιο ενδιαφέρον για καινούριους συνεργάτες να συνεργαστούμε.

Υπήρξε κάποια στιγμή που είπατε ότι θα τα παρατήσετε;

Όσο κι αν θα θελα να τα παρουσιάσω τα πράγματα ρόδινα, εντάξει, αυτό συμβαίνει κάθε δυο-τρείς εβδομάδες, είναι ένας κύκλος, ένα roller coaster όπως λένε, δηλαδή, κι ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει να γυρνάει ανάποδα πού και πού.. Αλλά εντάξει, δεν θα σταματήσει ποτέ, στη ζωή μιας start-up τέλος πάντων. Γιατί συνεχώς βάζεις καινούριους στόχους, καινούριες προκλήσεις, πιο μεγάλα πράγματα τα οποία είναι πάντα έξω από τη ζώνη άνεσής σου ας πούμε, πάντα νιώθεις ότι κάνεις κάτι το οποίο δεν είσαι καλός σε αυτό και πρέπει να τα καταφέρεις και διαβάζεις βιβλία, ρωτάς, από εδώ κι από εκεί. Οπότε γίνεται συνέχεια αυτό το πράγμα. Τη μια νιώθεις ο καλύτερος στον κόσμο γι’ αυτό που κάνεις και κάποια στιγμή λες «ωχ, αδιέξοδο». Αλλά αυτή είναι η ζωή μιας εταιρείας σαν την Indifex, συνέχεια βρίσκουμε λύσεις ας πούμε στα προβλήματα και προσπαθούμε να παρακάμπτουμε οποιοδήποτε εμπόδιο βρίσκεται. Κι αυτή είναι και η καθημερινότητα βασικά.

Κάτι που θα θέλατε να αλλάξει;


Η γραφειοκρατία… Νομίζω ότι οι επιχειρηματίες και οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έτσι είναι τα πράγματα και να πουν «ωραία, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε». Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή σε αυτά που έχει. Σίγουρα πολλά πράγματα χρειάζονται βελτίωση, αλλά καλό είναι να μην τα σκέφτεσαι και να εστιάζεις στα θετικά πράγματα και να βλέπεις πως μπορείς να αξιοποιήσεις τα θετικά πράγματα για να πας πιο μπροστά. Για παράδειγμα ας πούμε στην Ελλάδα οι απαιτήσεις, οι οικονομικές απαιτήσεις για να φτιάξεις μια εταιρεία είναι μικρότερες απ’ ότι στην Αμερική και στο Σαν Φρανσίσκο. Οπότε έχεις ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στις αμερικάνικες ας πούμε start ups. Οπότε τουλάχιστον εμείς αυτό κάνουμε και νομίζω ότι είναι μονόδρομος να εστιάζεις στα θετικά, να θυμίζεις στον εαυτό σου συνεχώς γιατί το κάνεις.. να βλέπεις την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων και να κοιτάς μπροστά γενικότερα.

Η ελπίδα θεωρείς ότι είναι στα χέρια μας;

Εντάξει, εγώ το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Είναι επιλογή ζωής βασικά κατά τη δικιά μου γνώμη και πρέπει να ξεπεράσουμε κάπως την όλη ιδέα ας πούμε της μιζέριας που υπάρχει στην Ελλάδα, και αυτό που είπαμε και πριν, να κοιτάς μπροστά και να βλέπεις θετικά τα πράγματα.


Θα μας μιλήσεις λίγο και για την έννοια του ελεύθερου λογισμικού, την οποία υποστηρίζετε;


Το ελεύθερο λογισμικό είναι κάπως μια αντίδραση στον τρόπο που παράγεται το λογισμικό με την εξής έννοια. Στον πραγματικό κόσμο ο ανταγωνισμός λειτουργεί με έναν πολύ ωραίο τρόπο. Μια αυτοκινητοβιομηχανία για παράδειγμα μπορεί να πάρει το αντίπαλο, το ανταγωνιστικό αυτοκίνητο να το ανοίξει, να δει πως είναι από μέσα τα πράγματα και να το βελτιώσει. Κι έχουμε καταλήξει μέσα σε 100 χρόνια τα αυτοκίνητα να έχουν εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό σε σχέση με πριν μόλις 100 χρόνια. Στον τομέα του λογισμικού τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η φύση του λογισμικού και το πώς δημιουργείται το λογισμικό δεν επιτρέπει στην μια εταιρεία να ανοίξει από κάτω από το καπό και να δει πως είναι φτιαγμένο το λογισμικό, δηλαδή να δει το αρχιτεκτονικό σχέδιο ας πούμε του λογισμικού. Οπότε το ελεύθερο λογισμικό φτιάχτηκε για να προστατεύσει αυτό το πράγμα, κάτι σαν αντίδραση στο μονοπώλιο που έχει δημιουργήσει η μέχρι τώρα ανάπτυξη του λογισμικού. Για παράδειγμα ας πούμε η Microsoft έχει προφανώς δημιουργήσει ένα τεράστιο μονοπώλιο. Και είναι κάπως περίεργο το πόσο μέσα σε τόσα λίγα χρόνια κάποιος κατάφερε ιδρύοντας πραγματικά ένα πολύ καλό προϊόν να γίνει ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου.

Είναι κάπως σαν να μην ισορροπεί, τουλάχιστον στο δικό μου το μυαλό. Το ελεύθερο λογισμικό λοιπόν βοηθάει τη μια εταιρεία να παίρνει τον κώδικα της άλλης, να τον βελτιώνει και να τον διαθέτει πάλι ελεύθερα. Είναι υποχρεωμένη να τον κρατήσει ανοικτό. Οπότε υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του ανταγωνισμού που η μια εταιρεία βοηθάει την άλλη για να πάει μπροστά το λογισμικό. Κι έτσι κατάφερε το Linux μέσα σε τόσα λίγα χρόνια να μπορεί να ανταγωνιστεί ένα μονοπώλιο, ένα προϊόν που αποτελεί μονοπώλιο σαν τα Windows, ή ο Mozilla Firefox να φτιάξει έναν πλοηγό που είναι ακόμα καλύτερος από τον Internet Explorer. Αν δεν ήταν, δηλαδή, το ελεύθερο λογισμικό δεν θα τα κατάφερνε.

Τώρα στη δικιά μας επιχείρηση, το ίδιο το προϊόν μας είναι ελεύθερο λογισμικό. Και μας βοήθησε πάρα πολύ αυτό να πετύχει η εταιρεία ο,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Γιατί καταφέραμε μεγάλες εταιρείες να εμπιστευτούν την εταιρεία μας και το προϊόν μας γιατί έτσι κι αλλιώς ήταν ανοικτό, οπότε μπορούσαν να το πάρουνε, να το ανοίξουν, να το δούνε, ήταν δωρεάν έτσι κι αλλιώς. Η online κοινότητα ελεύθερου λογισμικού αγκάλιασε το προϊόν κι άρχισε να το χρησιμοποιεί πολύ έντονα, οπότε έγινε ένα δωρεάν μάρκετινγκ ας πούμε γύρω από το προϊόν. Και το πιο σημαντικό, έγινε δοκιμή του, ανάπτυξή του, βελτίωσή του, πήραμε σχόλια από τους χρήστες.

Οπότε ήταν νευραλγικής σημασίας για τη δικιά μας εταιρεία, για την Indifex το ελεύθερο λογισμικό. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό στον τομέα της πληροφορικής το ελεύθερο λογισμικό και πιστεύω ότι ολοένα και περισσότερο θα γίνεται σχετικό και θα έχει σημασία τα ερχόμενα χρόνια. Και θα το δούμε σε κινητά τηλέφωνα πολύ περισσότερο, σε φορητές συσκευές γενικότερα, μέσα σε αυτοκίνητα κλπ. Και φαίνεται δηλαδή ότι διεισδύει ολοένα και περισσότερο, το ξέρουμε και προσωπικά γιατί, εμείς σαν εταιρεία γιατί η Intel βγάζει κάποια προϊόντα τα οποία μεταφράζονται με το δικό μας προϊόν τα οποία θα καταλήξουνε μέσα στα αυτοκίνητα, η ΝΟΚΙΑ θα βάλει το Linux σε κινητά τηλέφωνα που θα ανταγωνιστούνε το iPhone κλπ. Οπότε λίγο πολύ είναι μονόδρομος και είναι αναπόφευκτο να γίνει ολοένα και πιο γνωστό και σχετικό και χρήσιμο.

Θα μας εξηγήσετε στην πράξη, θα μας δώσετε ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το λογισμικό;

Εδώ μπορούμε να δούμε ένα από τα προϊόντα τα οποία μεταφράζονται με το δικό μας το εργαλείο, είναι της Creative Commons, του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει τις άδειες χρήσης για μη-ανοιχτό περιεχόμενο κι αυτή είναι η σελίδα με την οποία διαλέγεις την άδεια χρήσης για το περιεχόμενό σου. Βλέπουμε ότι είναι στα Αγγλικά και βλέπουμε εδώ ότι υπάρχουν αρκετές άλλες γλώσσες διαθέσιμες κι αν διαλέξουμε τα Ελληνικά, για παράδειγμα, η σελίδα ξαναφορτώνεται στα Ελληνικά. Λοιπόν, αυτή ακριβώς η σελίδα μεταφράζεται με το δικό μας προϊόν και θα το δούμε ακριβώς τώρα. Στο www.transifex.net, βλέπουμε το έργο μετάφρασης της Creative Commons, συγκεκριμένα το προϊόν License Chooser, το οποίο είναι η σελίδα όπου διαλέγουμε την άδεια. Και βλέπουμε εδώ όλες τις γλώσσες στις οποίες είναι διαθέσιμο το προϊόν αυτό.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν και τα Ελληνικά, που είναι σχεδόν μεταφρασμένα, υπάρχει μόνο μια πρόταση αμετάφραστη. Και βλέπουμε ότι είναι διαθέσιμο σε πάρα πολλές γλώσσες. Βλέπουμε μάλιστα ότι κάποιες είναι λιγότερο μεταφρασμένες. Λοιπόν και μπορούμε να δούμε ακριβώς πώς γίνεται η μετάφραση: εδώ δεξιά έχει κάποιες επιλογές ο μεταφραστής, μπορεί να κατεβάσει το αρχείο μετάφρασης, να το κλειδώσει για να δείξει στους άλλους ότι μεταφράζει κλπ. Και κάνοντας κλικ σε ένα από τα εικονίδια αυτά μπαίνεις στο εργαλείο της online μετάφρασης. Εδώ βλέπουμε τη μετάφραση σε «εσπεράντο» και βλέπουμε μία-μία τις προτάσεις που πρέπει να μεταφραστούν στα αριστερά στα αγγλικά και δεξιά έχει την επιλογή ο χρήστης να μεταφράσει αυτή την λέξη, αυτή την πρόταση στη γλώσσα του. Λοιπόν, οπότε, μία-μία κάνει τη μετάφραση, μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κεραυνό για να μεταφράσει μέσω του Google Translate αυτόματα.

Κι όταν τελειώσει ο μεταφραστής στέλνει τις μεταφράσεις στο σύστημά μας και μια φορά την εβδομάδα ή όποτε θέλει, ο ιδιοκτήτης του creativecommons.org τραβάει τις μεταφράσεις και τις βάζει live στο site. Οπότε με αυτόν τον τρόπο η Creative Commons αξιοποιεί μια online κοινότητα 200 μεταφραστών περίπου για να μεταφράσει τον ιστότοπό της σε πολλές γλώσσες. Κάτι παρόμοιο χρησιμοποιεί και η NOKIA, μια παρόμοια σελίδα δηλαδή υπάρχει και για τα προϊόντα της ΝΟΚΙΑ, αυτό το κινητό συγκεκριμένα το οποίο προορίζεται να ανταγωνιστεί το iPhone την επόμενη χρονιά. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το κεντρικό μενού έχει αρκετές λέξεις που προφανώς πρέπει να μεταφραστούν σε διάφορες γλώσσες. Και όλες αυτές οι εφαρμογές και το μενού αυτό που βλέπουμε και αυτή η εφαρμογή εδώ που είναι το πληκτρολόγιο για κλήσεις μεταφράζεται με το δικό μας προϊόν. Οπότε ο χρήστης μπορεί να πάει στις ρυθμίσεις και να διαλέξει από το μενού Languages να διαλέξει κάποια άλλη γλώσσα, εδώ συγκεκριμένα, και να επιλέξει το κινητό του να είναι σε κάποια άλλη γλώσσα κι όλα τα αλφαριθμητικά, όλα τα κείμενα μέσα στο κινητό μεταφράζονται σε αυτήν τη γλώσσα. Κι επιπλέον μεταφράζονται και τα user manuals, τα εγχειρίδια χρήσης του κινητού αλλά και ο ίδιος ο ιστότοπος που προωθεί το προϊόν της NOKIA μέσω του εργαλείου μας.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η διάθεση ενός προϊόντος στη μητρική γλώσσα του χρήστη;

Όταν είναι μια προσωπική συσκευή όπως ένα κινητό ή ένα βιβλίο σε ένα δημοτικό σχολείο ή για παράδειγμα το ‘one lap top per child’, αυτός ο μαθητικός υπολογιστής των εκατό ευρώ, αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό να είναι στη μητρική γλώσσα ενός παιδιού, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να την χρησιμοποιήσει πολύ πιο καλά, να το μάθει και να δεθεί γενικότερα με τον υπολογιστή αυτόν, που στην περίπτωση αυτού του μαθητικού υπολογιστή είναι πάρα πολύ σημαντικό το παιδί να δεθεί και να το δει σαν κάτι δικό του. Φανταστείτε τα βιβλία ας πούμε του δημοτικού να ήταν σε μια ξένη γλώσσα. Και μάλιστα αρκετά έργα του ‘one lap top per child’ μεταφράζονται κι αυτά μέσω του προϊόντος μας.

*Ο Δημήτρης Γλέζος είναι διευθυντής της INDIFEX

http://www.rwf.gr/1360/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%82/

Τρίτη

Για να μην ξεχνάμε...τα χάλια μας!

Πηγή: protagon.gr

Δεκατρείς ερωτήσεις: Γιάννης Μπουτάρης

Γιάνης Βαρουφάκης: Νομίζετε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να ξεφύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τον εθνικισμό και την ξενοφοβία; Να ξαναγίνει κοσμοπολίτισσα; Να νιώσει νοσταλγία για την πολυ-πολιτισμικότητα του παρελθόντος της; Εσείς τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Πιστεύω ότι η πολυπολιτισμικότητα θα εκδηλωθεί στην κοινωνική μας ζωή μόλις η πόλη αρχίσει να αναπνέει σε ένα κλίμα ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το ότι η πόλη θα αρχίσει να ξαναβρίσκει τον εαυτό της με το που οι Θεσσαλονικείς θα νοιώσουν τις πρώτες ζωογόνες ανάσες της αλλαγής.


Tάσος Tέλλογλου: Mε δεδομένο ότι θα έχετε λιγότερα έσοδα το 2011, από πού θα περικόψετε δαπάνες;

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί παράδειγμα κακής οικονομικής διαχείρισης. Αυτή την “αρνητική διάκριση” θα την αλλάξουμε με εξορθολογισμό των δαπανών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ενιαιοποίηση των διαδικασιών για τα δημοτικά έργα και τις προμήθειες, με ενιαίο τρόπο διαχείρισης της πολύ σημαντικής δαπάνης που αφορά στη σχολική στέγη, για την οποία σημειωτέον διατίθενται 6 εκ. ευρώ το χρόνο χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όμως περιθώρια περικοπής δαπανών υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. Αρκεί να πω ότι τα “Δημήτρια”, έφθασαν να διαρκούν δύο ολόκληρους μήνες και να έχουν προϋπολογισμό της τάξης των 1,5 εκ. ευρώ, και αυτό γιατί αλλοιώθηκε ο καθαρά πολιτιστικός χαρακτήρας του θεσμού με την “εισαγωγή” αμφίβολης ποιότητας εκδηλώσεων διασκέδασης.

Xρήστος Xωμενίδης: Έχετε υποστηριχθεί από το ΚΚΕ, έχετε υπάρξει μέλος της ηγετικής ομάδας της Δράσης του Στέφανου Μάνου και τώρα είστε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Τι άλλο μένει για του χρόνου;

Του χρόνου θα είμαι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ανοικτός στη συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τους φορείς της πόλης, τις κοινωνικές ομάδες και τις προσωπικότητες που θέλουν να συμβάλλουν για να γυρίσει η πόλη σελίδα.


Kατερίνα Mπακογιάννη: Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές δεν σας στήριξε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα σας στηρίζει. Πιστεύετε ότι, στην παρούσα πολιτική συγκυρία, η υποστήριξη αυτή σας ωφελεί;

Η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, όπως και της Δημοκρατικής Αριστεράς, τιμά την «Πρωτοβουλία», αλλά κι εμένα προσωπικά. Ο Γιώργος Παπανδρέου, στηρίζοντας την «Πρωτοβουλία», έκανε μία σημαντική υπέρβαση, καθώς έμπρακτα ανέδειξε την ανάγκη υποστήριξης του ανεξάρτητου χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Στην τετραετία που μεσολάβησε από το 2006 μέχρι σήμερα ωρίμασε η ιδέα και η προοπτική ευρύτερων συνεργασιών μέσα από την «Πρωτοβουλία», αυτή δε την κατάκτηση που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτικό, από την Αριστερά μέχρι την Κεντροδεξιά, δεν τη αξιολογούμε με πρόσκαιρα κριτήρια, αλλά βλέπουμε την προοπτική που μας δίνει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Με τις γυναίκες συνεννοείστε καλύτερα ή με τους άντρες;
Συνεννοούμαι μια χαρά με γυναίκες και άντρες που είναι θετικά διακείμενοι, θέλουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία.


Kώστας Γιαννακίδης: Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ο Μητροπολίτης Άνθιμος διακονεί το ποίμνιο της πόλης;

Από τους ιεράρχες περιμένουμε λόγο αγαπητικό, πνεύμα καταλαγής και συμφιλίωσης για να αισθανθούμε ότι η αγκαλιά της Εκκλησίας είναι και παραμένει ανοικτή για όλους μας, μια φωλιά για όλα τα παιδιά της, για όσους αναζητούν το δρόμο στο πνευματικό, στο πραγματικό τους σπίτι.


Γιάννης Kυφωνίδης: Γιατί άνθρωποι που φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα, προτιμούν να παραμείνουν ως επαγγελματίες σε μία άσχημη πόλη, 5 εκατομμυρίων ανθρώπων και υπερβολικής ταχύτητας και επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη μόνο ως επισκέπτες; Τι μπορεί να γίνει γι' αυτούς;

Η Αθήνα, σαν πρωτεύουσα και κέντρο της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, προσφέρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάδειξης. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, όπως γεγονός είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπόρεσε να ωφεληθεί στο βαθμό που θα έπρεπε από το άνοιγμα των συνόρων στη δεκαετία του '90. Για να μπορέσει η πόλη να προσελκύσει πίσω τους ανθρώπους της, θα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη προοπτικές για μια καλύτερη ζωή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Άρης Δαβαράκης: Θα σας ψήφιζα. Αλλά πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα στα τόσα του προβλήματα θα μπορέσει να σας βοηθήσει, συχνά με μεγάλο πολιτικό κόστος;

Εάν πιστεύετε στην «Πρωτοβουλία», στις θέσεις μας, στην άποψη και στην οπτική μας για τα αυτοδιοικητικά πράγματα, αν πιστεύετε στην ειλικρίνεια των προθέσεών μας να δουλέψουμε σκληρά για την πόλη και τους κατοίκους της, τότε σας καλώ να μας στηρίξετε με την ψήφο σας και όσο πιο ενεργά μπορείτε. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά με την υπέρβαση που κάνουν ήδη βοηθούν.


Σωτήρης Ξενάκης: Ξεκινήσατε με τη φιλοδοξία να είστε υπερκομματικός υποψήφιος. Στην πορεία φαίνεται πως δεν τα βρήκατε με πρόσωπα όπως ο κ. Tρεμόπουλος ή ο κ. Eυθυμιάδης. Mήπως τελικά είστε απλώς ένας υποψήφιος του ΠAΣOK;

Μήπως τελικά είμαι ο υποψήφιος που το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις είδαν ότι μπορεί να ενώσει τους Θεσσαλονικείς που θέλουν πραγματικά τη συνεργασία για να φέρουμε την αλλαγή στην πόλη;


Γιώργος Nικολόπουλος: Έχετε γεννηθεί το 1942. Μεγαλώσατε στην Ελλάδα της Κατοχής και του Εμφυλίου. Πώς ένας 70αρης δήμαρχος μπορεί να φέρει το καινούργιο;

Αυτό που έχει σημασία στους ανθρώπους δεν είναι η ηλικία, αλλά οι φρέσκιες ιδέες, η διάθεση για προσφορά, η ετοιμότητα να υποδεχθούν το νέο, να εργασθούν για την αλλαγή χωρίς στείρα προσκόλληση στο παρελθόν.

Pίκα Bαγιάνη: Κύριε Γιάννη, πνίγομαι. Δεν βλέπω φως πουθενά. Έχει κανένα νόημα όλο αυτό με τις εκλογές; Έτσι μου έρχεται να πάρω τον μπόμπιρα και να πάμε για μανιτάρια στα βουνά - που είναι και η εποχή τους - ούτε ψήφος ούτε τίποτα. Μπορείτε να μου δώσετε έναν λόγο ( ή και περισσότερους, θα το εκτιμούσα) για να πάω μέχρι την κάλπη; (Μη μου πείτε τον συνδυασμό σας, θα ήταν ένα καλό επιχείρημα, αλλά δεν ψηφίζω στη Θεσσαλονίκη). Ευχαριστώ πολύ.

Αγαπητή κυρία Βαγιάνη, όσοι νοιώθουν να πνίγονται είναι και οι πλέον ευαίσθητοι στα κοινωνικά ερεθίσματα , άρα ανήκετε στην πολύ μεγάλη ομάδα εκείνων που πρέπει να μείνουν και να δώσουν τη μάχη για να μπορέσουμε μια ώρα αρχύτερα να ανασάνουμε


Aντώνης Φουρλής: Πάτε να βγείτε Δήμαρχος σε μία στιγμή όπου οι Θεσσαλονικείς- ευτυχώς όχι όλοι, ακόμη- έχουν φτάσει στο σημείο να ψωνίζουν εκτός συνόρων, επειδή δεν τα βγάζουν πέρα, και οι επιχειρήσεις να μετακομίζουν για να γλιτώσουν τη φορολογία. Έχετε έστω μία ή δύο συγκεκριμένες ιδέες για να παρέμβετε ως Δήμαρχος στην οικονομία της πόλης;

Η πρώτη κίνησή μας θα είναι το κτύπημα του παρεμπορίου που μαστίζει την αγορά της πόλης. Το κέντρο της πόλης κατάντησε ένα απέραντο παζάρι παράνομων προϊόντων μαϊμού. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση , όπως και οι εστίες του παρεμπορίου στις λαϊκές αγορές, θα κυνηγηθούν συστηματικά. Η «Πρωτοβουλία», σαν Δημοτική Αρχή, θα συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, με τα Επιμελητήρια, προκειμένου να βοηθήσουμε να ζωντανέψει η τοπική οικονομία. Πολλά μπορούν να γίνουν για να τοποθετηθεί η Θεσσαλονίκη στους προορισμούς των κρουαζιερόπλοιων , για να αξιοποιήσει τουριστικά τον ιστορικό και μνημειακό της πλούτο, για να αξιοποιήσει ο Δήμος τα εγκαταλελειμμένα ιαματικά λουτρά στη Θέρμη, τα διατηρητέα οικιστικά σύνολα και τις παραδοσιακές αγορές. Πέραν αυτών, εάν ο Δήμος, συνεργαζόμενος με τις αρμόδιες υπηρεσίες μα και με τους άλλους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, πετύχει να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, τότε θα έχει έμμεσα αλλά ουσιαστικά συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς της πόλης, που ήδη έχει προσαρμοστεί σε ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας.


Χριστίνα Πουλίδου: Θα λέγατε ότι άξιζε τον κόπο που γίνατε δήμαρχος, αν στα χρόνια της δημαρχίας σας πετύχατε να ...;

Το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας» είναι πολυδιάστατο και έχουμε θέσει τον πήχη ψηλά σε όλους τους τομείς όπου υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης. Αλλά, αντί να αναφέρομαι σε άξονες, δράσεις , μέτρα και υπομέτρα, θα σας έλεγα ότι αν καταφέρουμε να φέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των Θεσσαλονικέων, αν καταφέρουμε να νοιώσουν ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην πόλη μας, τότε θα αισθανθώ και εγώ δικαιωμένος για την προσπάθεια που κάνουμε.


http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=3851

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ…

Πηγή: tromaktiko.net

Καλημέρα σε όλες τις φίλες και σ όλα τα φιλαράκια απανταχού… Πολλοί, πάρα πολλοί είναι φίλοι με ρωτάνε αν:

1. Προτίθεμαι να πολιτευτώ. Απάντηση: Χρειάζεται άραγε η Βουλή έναν ακόμα παραπάνω κωμικό;

2. Έχω κατά νου να βγάλω καινούργιο CD. Απάντηση: ήμαστε στο στούντιο και ετοιμάζουμε την καινούργια μου δουλειά που ελπίζω να είναι έτοιμη τέλος άνοιξης –αρχή καλοκαιριού.

Τίτλος «Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΛΟΓΧΕΣ» ΣΤΙΧΟΙ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΕΣΙΩΤΗΣ -ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ ΚΕΙΜΕΝΑ: ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΕΣΙΩΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ-ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ-ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ3. Αν ετοιμάζω κάτι για τη τηλεόραση: Απάντηση: Υπάρχουν αρκετές προτάσεις και αρκετές ασυμφωνίες ως προς το περιεχόμενο της εκπομπής… Νομίζω ότι δε χρειάζονται παραπέρα διευκρινίσεις…

4. Αν ετοιμάζω ζωντανό πρόγραμμα ή έργο. Απάντηση: Είμαστε σχεδόν έτοιμοι και ελπίζουμε να αρχίσουμε τις εμφανίσεις μας αρχές Μαρτίου. Επιστροφή στις μουσικές σκηνές με καυστική σάτιρα, χάπενιγκς και καλό τραγούδι… Θα αρχίσουμε από Θεσσαλονίκη και μετά Αθήνα και μετά Ελλάδα και μετά Ευρώπη και μετά Κύπρο και μετά όπου μας βγάλει ο δρόμος…
Ενδιάμεσα η παρουσίαση της νέας ποιητικής μου συλλογής «ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΚΤΗ» στην Καστοριά, στη Νάουσα και στη Θεσσαλονίκη και μια έκθεση ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη. Αυτά προς το παρόν…Τώρα πάω για πρόβα και θα τα πούμε αργότερα…

http://www.tromaktiko.net/2012/02/15/%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%A3%CE%A4%CE%91-%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91-%CE%A3%CE%91%CE%A3/

Οι ερωτοαποκρίσεις του Θαλή! (Ας αρχίσουμε κάπως έτσι-όχι δεν είστε στην κατηγορία "είπαν". )

Πηγή: Οι ερωτοαποκρίσεις του Θαλή


Εκτός από τα γνωμικά του Θαλή που περιέχονται στο ΓΝΩΜΙΚΟΛΟΓΙΚΟΝ παραθέτω εδώ συγκεντρωμένες τις διάσημες ερωταποκρίσεις του.
Τί δύσκολον; Τό ἐαυτόν γνῶναι.
Τί εὔκολον; Τό ἄλλῳ ὑποτίθεσθαι.
Τί κοινότατον; Ἐλπίς. Και γάρ οἵς ἄλλο μηδέν, αὔτη παρέστη.
Τί τάχιστον; Νούς. Διά παντός γάρ τρέχει.
Τι δύσκολον θεάσαι; Γέροντα τύραννον.
Τί πρεσβύτερον; Θεός. Ἀγέννητον γάρ ἐστιν.
Τί ἰσχυρότατον; Ἀνάγκη. Μόνον γὰρ ἀνίκητον.
Τί σοφώτερον; Χρόνος. Τὰ μὲν γὰρ εὕρηκεν οὖτος ἤδη, τὰ δ᾿ εὑρήσει.
Τί βλαβερώτατον; Κακία. Καὶ γὰρ τὰ χρηστὰ βλάπτει παραγενομένη.
Τί κάλλιστον; Κόσμος. Πᾶν γὰρ τὸ κατὰ τάξιν τούτου μέρος ἐστί.

Οι ερωτοαποκρίσεις του Θαλή

Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Αλίκη Βουγιουκλάκη

Πηγή: ellinikos-stratos.comΦωτογραφία πληρώματος του Αντιτορπιλικού "ΑΕΤΟΣ" μαζί με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Αλίκη Βουγιουκλάκη.

http://www.ellinikos-stratos.com/forum/forum_posts.asp?TID=2087&SID=d71bcb5ebf78f7d417bd6bf83759b989&PID=283394#283394

ΣΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ''ΑΒΕΡΩΦ''

Πηγή: istorikesphotografies.blogspot.com
http://istorikesphotografies.blogspot.com/2012/01/blog-post_31.html

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ: H ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ

Πηγή: istorikesphotografies.blogspot.comΌταν την 9η Ιανουαρίου 1938 η Φρειδερίκη-Λουίζα-Τύρα-Βικτωρία-Μαργαρίτα-Σοφία-Κακιλία-Όλγα-Ισαβέλλα-Χριστίνα (κόρη του δούκα του Μπρούνσβικ, Ερνέστου-Αυγούστου του Ανόβερου και της Βικτωρίας-Λουίζας, θυγατέρας του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’) ανέβαινε νύφη τα σκαλιά του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, ουδείς ήταν σε θέση να


http://istorikesphotografies.blogspot.com/

Η «Όπερα της πεντάρας» στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Πηγή: spnews.gr

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Όπερα της πεντάρας» παρουσιάζει απο σήμερα το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας του δήμου Καλαμαριάς, για επτά παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη.
Η υπόθεση του έργου:

Στην όπερα η υπόθεση ξετυλίγεται σε ένα ψευτοβικτωριανό Λονδίνο και αναφέρεται στις δολοπλοκίες δύο αντίπαλων συμμοριών: «Κατασκευής ζητιάνων» του κυρίου Πίτσαμ και «λευκής σαρκός» του ωραίου και βίαιου Μάκ του Μαχαιροβγάλτη.

Στο επίκεντρο του μεταξύ τους ανταγωνισμού βρίσκεται, χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος, ο αστυνομικός διευθυντής του Λονδίνου «Τίγρης» Μπράουν.

Ο Τίγρης πού μαζί με τον Μάκ πολέμησε μέσα στις τάξεις του Βρετανικού στρατού στην Ασία ακούν το τραγούδι των κανονιών και νοσταλγούν πως εξόντωναν τους λαούς που είχαν «άλλη φάτσα», έχει μερίδιο από τις πόρνες του Μάκ, αλλά εκβιάζεται από τον κ. Πίτσαμ να συλλάβει τον συνεταίρο του, προκειμένου να μην εξαπολύσει τους ζητιάνους του και καταστρέψει με ένα θέαμα μαζικής φτώχειας, ασκήμιας και αναπηρίας τη βιτρίνα ενός Λονδίνου πού «εκκαθαρίσει» τους κεντρικούς δρόμους του απ΄ τους φτωχούς του για τη στέψη της Βασίλισσας Βικτωρίας. Ο κ. Πίτσαμ εξαπολύει τον πόλεμο ενάντια στον Μάκ όταν ο τελευταίος «κλέβει» και παντρεύεται την κόρη του κ. Πίτσαμ Πόλυ, την οποία ο πατέρας της προορίζει να τον διαδεχτεί στην επιχείρηση με τους ζητιάνους.

Ο Μπράουν αναγκάζεται τελικά να δράσει, με αποτέλεσμα ο Μάκ να καταλήξει στην αγχόνη, όταν τον πουλούν (έναντι χρημάτων) στην κ. Πίτσαμ οι πόρνες του- με κορυφαία την Τζένη, με την οποία είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του «σταδιοδρομία».Διασκευή - σκηνοθεσία : Αγγελική Σαπάτρα

Μουσική: Χρήστος Στόϊκος

Στο πιάνο : Εύα Χολογκούνη

Στίχοι & σχεδιασμός φωτισμών : Γιάννης Πλακίδης

Κουστούμια : Σοφία Καλεμκερίδου

Μακιγιάζ : Θεοδώρα Σαπάτρα

Χορογραφία : Όλγα Κυριακοπούλου

Σκηνικά : Αβράαμ Λιαρετίδης

Ηχοληψία : Λεωνίδας Μπεϊλής

Φωτισμός : Ζήνων Τσίμινας

Εφέ : Πλαύλος Γαβριηλίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί:

Κυριάκος Μεϊμάρης (δ/ντης σκηνής/παπάς),

Τατιάνα Κωσταντινίδου (παρουσιάστρια-μπράβος),

Ηλιάνα Κωσταντινίδου (Κα Πίτσαμ),

Αβραάμ Λιαρετίδης (Κος Πίτσαμ),

Ειρήνη Αντωνούδη (Πόλυ),

Λεωνίδας Ιγνατιάδης (Μακί Μακχίθ),

Βασίλης Παπαδόπουλος (ατυφύλακας-μπράβος),

Σμαρώ Σπιταλιωράκη (Γκάμπι),

Ντέπυ Χ/φιλιππίδου (Γκάμπι),

Αθανάσιος Κουκουρίκος (αστυνόμος Μπράουν),

Κάτια Παπαιωάννου (Τζένη),

Ξανθούλα Μωυσίδου (Λούση),

Ελίνα Μπόντη (Φιλτς/ ζητιάνος),

Κατερίνα Πετρίτση (μπουρδέλο,ζητιάνος),

Μαρία Κόλλια (μπουρδέλο,ζητιάνος),

Ματίνα Δροσίδου (μπουρδέλο,ζητιάνος),

Μαρία Παγώνη (μπουρδέλο,ζητιάνος),

Αναστασία Δερμεντζόγλου (ζητιάνος),

Χριστίνα Μερτζιανίδου (ζητιάνος)17 έως 19 & 23 έως 26 Φεβρουαρίου

Ώρες παραστάσεων Πε-Πα-Σα 21:00 και Κυ 19:00

Γενική είσοδος 5 €

Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7-9 & Αργυρουπόλεως)

Προπώληση Εισητηρίων 2313 314 578 ( από 11:00 - 13:00 )

http://www.spnews.gr/politismos/19875-kalamaria-opera-tis-pentaras-theatro-melina-merkouri

Julie And Julia (ταινιά για τον...καναπέ)

Πηγή: cinemanews.gr

Η Julie και η Julia είναι δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες, έχουν όμως ένα νοστιμότατο κοινό χαρακτηριστικό: το μαγείρεμα. Η μια μας έρχεται από το γευστικό Παρίσι του '50 και την αμερικανική τηλεοπτική πραγματικότητα του '60, γεμάτη χαμόγελο, αισιοδοξία και πρωτότυπες συνταγές. Δεν είναι άλλη από την Julia Child, τη διάσημη στη χώρα της σεφ και τηλεοπτική προσωπικότητα (είναι δύσκολο κάποιος να αποφύγει τον παραλληλισμό 'η αμερικανίδα Βέφα Αλεξιάδου'), την οποία υποδύεται με τσαχπινιά η πάντα αλάνθαστη Meryl Streep. Η μαγειρική και το φαγητό είναι γι' αυτήν τρόπος ζωής, μέρος της καθημερινότητας και πηγή του ανεξάντλητου κεφιού της.

Η άλλη είναι η Julie Powel (Amy Adams), μια πιεσμένη γυναίκα του σήμερα που ζει στο Queens κι είναι απογοητευμένη από τη ζωή της, από την τραυματισμένη από την 11η Σεπτεμβρίου Νέα Υόρκη και τις απανωτές αποτυχίες της, και βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση κρίσης και απογοήτευσης. Το μαγείρεμα είναι γι' αυτήν διέξοδος από την καθημερινότητα, ενώ οι συνταγές της Julia Child αποτελούν πρόκληση για μικρές καθημερινές νίκες -τόσο στην κουζίνα της, όσο και στο blog της. Το βιβλίο συνταγών της προαναφερθείσας Julia θα αποδειχθεί για την Julie ένας αναπάντεχος οδηγός αυτοβοήθειας, που θα δώσει επιτέλους γεύση στην ανάλατη ζωή της.

Ευχάριστη, ρομαντική κι εύπεπτη, η ιστορία της Julie και της Julia αποδεικνύει πανηγυρικά ότι η Nora Ephron («Sleepless in Seattle», «You've Got Mail») δεν κατέχει άδικα τον τίτλο της 'βασίλισσας των ρομαντικών κομεντί'. Ανακατεύοντας με τέχνη τα γνωστά και μη εξαιρετέα υλικά της, δημιουργεί ένα «Sex and the City» της μαγειρικής όπου η νευρωτική αρθρογράφος σχέσεων αντικαθίσταται εδώ από μια νευρωτική food blogger, χωρίς να ξεχνά όμως να προσθέτει μεγάλες, χορταστικές δόσεις ρομαντισμού από τη ζωή της Julia Child για τους αθεράπευτα φανατικούς του είδους. Εμπνεόμενη από δυο πραγματικές ιστορίες, η Ephron πετυχαίνει να μεταδώσει στο θεατή τόσο τη χαρά της μαγειρικής (την ικανοποίηση σε κάθε μικρή κατάκτηση, από το βράσιμο ενός αβγού για τους αρχάριους, μέχρι την επιτυχία ενός περίτεχνου ψητού για τους μυημένους), όσο και τη χαρά του blogging (την έκπληξη και τον ενθουσιασμό όταν διαβάζεις το πρώτο σχόλιο/συμμετοχή ενός άγνωστου σε εσένα αναγνώστη), αλλά και την απλή χαρά του φαγητού, μια πιο προσεγγίσιμη απόλαυση, που όλοι λίγο-πολύ έχουμε βιώσει στη διάρκεια ενός καλομαγειρεμένου γεύματος. Μια αναμφισβήτητα γευστικότατη ρομαντική κομεντί που θα ανοίξει τις καρδιές και ..την όρεξη. Bon appetit!

http://www.cinemanews.gr/v5/movies.php?n=6684

www.leontios.com (ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΛΟΓΚ)

Πηγή: Leontios.com

Η ορατή απειλή

Δεν ξέρω ποια δύναμη (σίγουρα όχι αυτή στην οποία πηγαίνει το μυαλό σας) με ώθησε να δω για δεύτερη φορά την ταινία “Star Wars – Η αόρατη απειλή”. Την πρώτη φορά, η απειλή ήταν πράγματι αόρατη. Είχαμε άγνοια κινδύνου. Όλοι οι φίλοι της αυθεντικής τριλογίας ελπίζαμε να δούμε κάτι ανάλογο με εκείνη. “Δεν μπορεί” λέγαμε… “Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια προετοίμαζε την ταινία ο Λούκας, αριστούργημα θα είναι…”. Μόνο που αντί για αριστούργημα είδαμε μια άνευρη παιδική ταινία που σκοπό είχε να προσελκύσει στο franchise νέους θεατές και όχι να ικανοποιήσει αυτούς που είχαν τιμήσει με την παρουσία και τις δραχμούλες τους τις πρώτες ταινίες. Η “Αόρατη απειλή” αδικούσε τον εαυτό της. Θα μπορούσε να κάνει τους οπαδούς της σειράς να τρεμοπαίζουν τα φωτόσπαθά τους από ικανοποίηση. Το μόνο που κατάφερε, είναι να βάλει στο στόμα τους την λέξη “αρπαχτή”. Για το Θεό, Βίρνα, (όπως θα έλεγε και ο Γιάγκος Δράκος), ούτε τον εξαιρετικό χαρακτήρα του Νταρθ Μόουλ δεν μπόρεσε να αναπτύξει…

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Γιατί λοιπόν πήγα να δω για δεύτερη φορά την “Απειλή” που ήταν πια ορατή; Ίσως γιατί ευελπιστούσα ότι η μετατροπή της ταινίας σε τρεις διαστάσεις, θα μπορούσε να την απογειώσει. Το μόνο που απογειώθηκε ήταν μερικές δεκάδες διαστημόπλοια και μια χούφτα pod racers. Τίποτα άλλο. Α! Και η τιμή στο εισιτήριο που ήταν δώδεκα ευρώ. Η μετατροπή της ταινίας ήταν κάκιστη, το 3d μπορούσες μόνο να το φανταστείς και το σενάριο ήταν ακόμη πιο άθλιο απ’ ότι το θυμόμουν. Παρότι ο χρόνος είχε επουλώσει τις πληγές μου, πήγα και τις ξαναέξυσα. Κακό του κεφαλιού μου.

Υ.Γ. Πιτσιρικάς, ήθελα να γίνω Τζεντάι. Να έχω το φωτόσπαθό μου και να πολεμάω τους κακούς. Από την στιγμή που η “Αόρατη απειλή” μάς έκανε γνωστό ότι όλοι οι Τζεντάι είχαν στα κύτταρά τους αυξημένο αριθμό μεσοχλωριδίων -κάτι μικροοργανισμούς που συμβιώνουν με τον άνθρωπο και του επιτρέπουν να επικοινωνεί με τη “Δύναμη”- δεν το θέλω. Θα αρκεστώ στα τριγλυκερίδιά μου. Συμβιώνουμε χρόνια…

http://www.leontios.com/

Θετικές δηλώσεις για μανούλες (και όχι μόνο)...

Πηγή: newagemama.com

Διάλεξε όποια δήλωση σε αγγίζει και επανάλαβέ την πολλές φορές (από μέσα σου ή φωναχτά όταν μπορείς) κατά τη διάρκεια της μέρας. Μετά από μία εβδομάδα δοκίμασε κάποια άλλη.
Μπορείς ακόμα απλώς να διαβάζεις όσες φορές θέλεις τον κατάλογο των δηλώσεων. Παρατήρησε πώς νιώθεις όταν τις διαβάσεις απανωτά. Βοηθούν εξαιρετικά το νου να ξεκολλήσει από την αρνητικότητα και να επικεντρωθεί σε ό,τι επιθυμεί αληθινά.

1. Φροντίζω τον εαυτό μου με αγάπη
2. Τιμώ και καλλιεργώ τη σχέση με τον εαυτό μου
3. Εκφράζω την αγάπη καθημερινά
4. Δημιουργώ ένα όμορφο περιβάλλον για την οικογένειά μου
5. Μαθαίνω στα παιδιά μου την αξία τού να ζούν σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες τους
6. Κάνω επιλογές που με βοηθούν να ισορροπώ τους διαφορετικούς μου ρόλους
7. Καλλιεργώ την οικειότητα με τον σύντροφό μου
8. Απελευθερώνω από τη ζωή μου ό,τι δεν χρειάζομαι πια
9. Αξιοποιώ δημιουργικά τα ταλέντα και τις ικανότητές μου
10. Σέβομαι και τηρώ τις υποσχέσεις που δίνω.
11. Γελάω εύκολα και συχνά!
12. Μαθαίνω στα παιδιά μου να είναι ανεξάρτητα και να στηρίζονται στα πόδια τους από νωρίς

Τα Οφελη Των Θετικων Συναισθηματων...

Πηγή: psixo-logw.gr

Γράφει η δρ Εύα Κωνσταντινίδη, Κλινικός Ψυχολόγος (έχει δημοσιευθεί στον τύπο)

Στον χώρο της ψυχικής υγείας έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη συναισθημάτων που αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα, όπως το άγχος, η θλίψη, ο θυμός και η απόγνωση. Φυσικά, η ενασχόληση αυτή έχει οδηγήσει στην εξέλιξη της γνώσης και στην ανάπτυξη ψυχολογικών μεθόδων αντιμετώπισης αυτών των συναισθηματικών καταστάσεων. Όμως, η ανθρώπινη συναισθηματική εμπειρία δεν παρέχει ενδιαφέρον μόνο όταν ο άνθρωπος βιώνει δύσκολα ή νοσηρά συναισθήματα.

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, γίνεται προσπάθεια να βγουν στο προσκήνιο μελέτες που εξετάζουν τα θετικά συναισθήματα, όπως την ικανοποίηση, τη χαρά, το ενδιαφέρον και την αγάπη και την επίδρασή τους στην ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω σύντομα να παρουσιάσω τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει κανείς να επιδιώκει να βιώνει θετικά συναισθήματα, καθώς και μερικούς απλούς τρόπους για να το πετύχει.

Οι σημερινοί άνθρωποι, και ιδιαίτερα όσοι ζουν σε πόλεις, βρίσκονται καθημερινά μέσα σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν ένταση (στρες). Συχνά, αρκούν καταστάσεις όπως μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, συνωστισμός, θόρυβος, φόρτος εργασίας και οικονομική ανασφάλεια για να πυροδοτήσουν συναισθηματικές καταστάσεις, όπως άγχος, θυμό, επιθετικότητα και θλίψη.

Μελέτες αναφέρονται στη σχέση ανάμεσα σε χρόνια αρνητικά συναισθήματα, όπως επιθετικότητα και άγχος, και σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως υψηλή πίεση και στεφανιαία νόσος. Επιπλέον, κάποιος που βιώνει αρνητικά συναισθήματα μπορεί να ερμηνεύσει ακόμα και μια ουδέτερη κατάσταση ως αρνητική. Οι κατ' επανάληψη αρνητικές ερμηνείες και η ακύρωση ή η αδιαφορία για τα θετικά στοιχεία μιας κατάστασης έχουν τελικά αποτέλεσμα να συντηρούν τα αρνητικά συναισθήματα και, σε βάθος χρόνου, μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ψυχολογική και σωματική υγεία του ατόμου.

Δηλαδή, θα πρέπει κάποιος να μην εκτίθεται σε συνθήκες στρες ή να μη βιώνει καθόλου αρνητικά συναισθήματα; Οχι, δεν είναι αυτό το ζητούμενο, ούτε είναι και ρεαλιστικό. Αλλωστε, τα αρνητικά συναισθήματα είναι και αυτά μέρος της φυσιολογικής συναισθηματικής εμπειρίας και, όταν βιώνονται μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα έντασης και διάρκειας, έχουν τη χρησιμότητά τους (π.χ μικρές δόσεις άγχους μπορεί να μας κινητοποιήσουν να δράσουμε ή να βελτιώσουν την απόδοσή μας, λίγη θλίψη μπορεί να μας βάλει σε μια κατάσταση εσωστρέφειας και ανασύνταξης, ενώ ο θυμός μπορεί να μας κινητοποιήσει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας). Μελέτες δείχνουν ότι αυτό που συντελεί στην ψυχολογική και σωματική ευεξία είναι η εξισορρόπηση των αρνητικών συναισθημάτων από θετικά συναισθήματα.

Γενικά, τα θετικά συναισθήματα επιδρούν θετικά στην ψυχολογία και στην υγεία μας με το να διευρύνουν την αντίληψη και κατανόησή μας, να επεκτείνουν τη σφαίρα των δραστηριοτήτων μας και να ενισχύουν τα σωματικά, διανοητικά και κοινωνικά αποθέματά μας. Επίσης, τα θετικά συναισθήματα μπορεί να έχουν και συγκεκριμένη ευεργετική επίδραση όταν τα βιώσει κανείς κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων ή αμέσως μετά από μια δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως υποστηρίζεται, τα θετικά συναισθήματα λειτουργούν ευεργετικά επειδή «διορθώνουν» τις «επιζήμιες» αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν τα αρνητικά συναισθήματα στη φυσιολογία του σώματος και την ψυχολογία του ατόμου.

Με θέληση και εξάσκηση μπορούμε να αυξήσουμε τη συχνότητα των θετικών συναισθημάτων που βιώνουμε καθημερινά. Οι παρακάτω τρεις τρόποι θα βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια:

1 Να προσπαθήσουμε να επανεκτιμήσουμε μια κατάσταση με στόχο να «δούμε» και τα πιθανά θετικά που μπορεί να κρύβει ή να βρούμε ευκαιρίες ωρίμασης και προσωπικής ανάπτυξης ακόμα και μέσα από αντιξοότητες. Συχνά, άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν ένα έντονο πρόβλημα υγείας δηλώνουν ότι βγήκαν πιο δυνατοί και ώριμοι μέσα από αυτή την εμπειρία και εξελίχθηκαν ως προσωπικότητες. Γενικότερα, να σημειώνουμε και τα θετικά μιας οποιασδήποτε εμπειρίας και να μη θεωρούμε άξια λόγου και προσοχής μόνο τα αρνητικά.

2 Σε καταστάσεις που επιδέχονται επίλυση ή βελτίωση, να προσπαθούμε να οργανώνουμε πλάνο δράσης και να μην τις αντιμετωπίζουμε παθητικά και μοιρολατρικά. Με την ενασχόληση με τα πρακτικά θέματα της κατάστασης, ακόμα και σε φαινομενικά προδιαγεγραμμένες καταστάσεις (π.χ. φροντίδα ενός συγγενούς με καρκίνο σε τελικό στάδιο), θα μπορέσουμε να αισθανθούμε αποτελεσματικοί και θα νιώσουμε ότι διατηρούμε σε κάποιο βαθμό τον έλεγχο της κατάστασης.

3 Να δημιουργούμε ευκαιρίες για τη συμμετοχή μας σε ευχάριστες δραστηριότητες, να δίνουμε σημασία σε όμορφες στιγμές μέσα στην ημέρα μας (π.χ. να παρατηρήσουμε ένα όμορφο δειλινό, να αποδεχθούμε ένα θετικό σχόλιο) και να κάνουμε χρήση του χιούμορ. Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να κάνει, έστω και μικρής διάρκειας, διαλείμματα από την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων και βοηθούμε την ψυχή μας και το σώμα μας να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

Από τη σύντομη αυτή ανάλυση φαίνεται ότι τα οφέλη των θετικών συναισθημάτων είναι σημαντικά για τη γενικότερη ευεξία μας και επομένως η βίωσή τους δεν πρέπει να είναι ευκαιριακή αλλά να επιδιώκεται και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να πρέπει και να «διδάσκεται». Μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που θα μπορούσε να βοηθήσει όσους εντοπίζουν ότι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και δυσκολεύονται να επανεκτιμήσουν καταστάσεις και βιώματα με θετικότερο τρόπο είναι η γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία.

http://www.psixo-logw.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=26:ta-ofeli-ton-thetikon-sunaisthimaton&catid=2:arthrografia&Itemid=8

Βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα ροζ γυαλιά...

Πηγή: tsouxtres.gr

Στο εγκέφαλό μας υπάρχει ένα κέντρο σκέψης, οι μετωπιαίοι λοβοί, που αν τους χρησιμοποιήσουμε θα έχουμε μια ακριβή άποψη για τον εαυτό μας, πολλές φορές όμως μέσα στην βιασύνη μας δεν το κάνουμε. Σκέψου, ζημιωνόμαστε όταν νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από ότι πραγματικά είμαστε;

Πανεπιστήμιο του Τέξας – Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν την εξής έκφραση “βλέποντας τον κόσμο μέσα από ροζ γυαλιά”. Η έκφραση αυτή αναφέρεται στον συνήθως συννεφιασμένο καιρό που έχουν στην χώρα τους και κάνει την πραγματικότητά τους γκριζωπή και σκυθρωπή, αν όμως κάποιος βάλει ροζ γυαλιά αμέσως βλέπει τον κόσμο γύρω του να φαίνεται χαρούμενος και ενδιαφέρον. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όταν δεν χρησιμοποιούμε τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου μας είναι σαν να κοιτάμε τον εαυτό μας μέσα από ροζ γυαλιά, με άλλα λόγια θεωρούμε τους εαυτούς μας καλύτερους από ότι είμαστε στην πραγματικότητα.

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας, επισημαίνει ότι “αν αναφερόμαστε σε υγιείς ανθρώπους, τότε όσο περισσότερο κάποιος χρησιμοποιεί τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου του τόσο πιο ακριβή εικόνα σχηματίζει για τον εαυτό του. Και αντιστρόφως όσο καλύτερο θεωρείς τον εαυτό σου σε σχέση με τους φίλους σου τόσο λιγότερο χρησιμοποιείς τους μετωπιαίους λοβούς”. Σύμφωνα με την Beer, η φυσική τάση μας να θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους από τους γύρω μας μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να έχει καλές επιπτώσεις αλλά μερικές φορές μπορεί να προβεί επιζήμια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Ακτινολογικό Κέντρο Έρευνας (Imaging Research Center) του πανεπιστημίου και προσπαθεί να διερευνήσει την συσχέτιση μεταξύ των λειτουργιών του εγκεφάλου μας και των συναισθημάτων και αντιλήψεών μας. Φιλοδοξεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις λειτουργίες του εγκεφάλου ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές ασθένειες. Ακόμη θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάρρωση ατόμων εξαρτημένων στη χρήση μεθαμφιταμινών, των οποίων οι μετωπιαίοι λοβοί έχουν καταστραφεί από τις ουσίες.

Στην έρευνα πήραν μέρος 20 άτομα που απάντησαν ερωτηματολόγια για το πως σύγκριναν τους εαυτούς τους σε σχέση με τους φίλους τους. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με θετικά χαρακτηριστικά όπως, ευγένεια, σεμνότητα και ωριμότητα, αλλά και σχετικές με αρνητικά χαρακτηριστικά όπως υλισμός, ακαταστασία, αναξιοπιστία και ξεροκεφαλιά. Την ώρα που απαντούσαν τα ερωτηματολόγια οι επιστήμονες έπαιρναν την μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου τους. Τα άτομα που απάντησαν πολύ θετικά για τους εαυτούς τους χρησιμοποίησαν λιγότερο από άλλα άτομα την περιοχή των μετωπιαίων λοβών, που σχετίζεται με τις λειτουργίες της λογικής, του σχεδιασμού, των αποφάσεων και της επίλυσης προβλημάτων. Ενώ τα άτομα που είχαν ακριβής άποψη για τον εαυτό τους παρουσίασαν τετραπλάσια χρήση του μετωπιαίου λοβού τους σε σχέση με τους πιο ονειροπαρμένους.

Σε μια άλλη ομάδα ατόμων ζητήθηκε να απαντήσει τα ίδια ερωτηματολόγια αλλά χωρίς να τους δοθεί αρκετός χρόνος. Το αποτέλεσμα ήταν να απαντήσουν πολύ πιο θετικά σε σχέση με μια ομάδα που είχε απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή της. Το συμπέρασμα αυτού του πειράματος ήταν ότι πετυχαίνουμε πιο ρεαλιστικά συμπεράσματα αν επεξεργαζόμαστε πληροφορίες χρησιμοποιώντας τους μετωπιαίους λοβούς μας.

Η Beer συμπεραίνει ότι “τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα και σκέφτηκαν γρήγορα σχημάτισαν μια αδικαιολόγητα θετική άποψη για τους εαυτούς τους, επομένως μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι ευκολότερο για τον εγκέφαλό μας να δημιουργήσει μια θετική άποψη για τον εαυτό μας παρά για να δημιουργήσει μια ρεαλιστική άποψη”.

Βασισμένο σε άρθρο του University of Texas news.

http://www.tsouxtres.gr/psixologia/%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%82/

Ετικέτες

2019 2020 Αβέρωφ αβοήθητος Άγαμοι Θύται αγάπη Αγγλία Αεροπλάνο ΑΕΤΟΣ αισιοξία Αλίκη Βουγιουκλάκη αλλαγή Αλλαγή. άλογο Ανάμεσα σε δύο κόσμους αναπνοή Ανάπτυξη άνθρωπος ανθρωπότητα αντιτορπιλικό Άντρες έτοιμοι για όλα Αξιοθέατο απαντήσεις απάντηση απειλή Αποτελεσματική Επικοινωνία Αττική ατύχημα Αυλωνίτης αυτοδυναμία αυτοκίνητο Βασιλειάδου Βασίλη Μαρκεζίνη Βδομάδα. Βέμπω Βερολίνο Βιβλία βιβλίο Βιβλιογραφία Βικτόρια Χίσλοπ Βιωματικά Σεμινάρια βράδυ γάμος Γιάννης Ξανθούλης Γιώργος Διολέτης Γλέζος Γονείς γυαλιά γυναίκα δεδομένο δέκα Δεκέμβριος Δήλωση. Δημήτρης Παπαμιχαήλ Δημιουργική απασχόληση Δημιουργική ημέρα Δήμος Καλαμαριάς Διασκέδαση διδακτορικό διευθυντής Δικαίωμα δισκογραφία δουλειά δύσκολο εκθέματα εκτέλεση Έλενα Ακρίτα Ελένη Βιτάλη ελευθερία Ελευθερία Νυφλή Ελλάδα ελπίδα Εμπόριο. Εμπρός Ενημέρωση επιτυχία Επιτυχία. Εργαστήρι έρωτας ερωτήσεις ερώτηση ερωτοαποκρίσεις εύκολο Ευρυδίκη ευτυχία Ευχές Ευχή ζωή Η ζωή του Πι Ηλεκτρονικό. Ημέρα. Θαλής Θανάσης Παπαθανασίου – Μιχάλης Ρέππας θέατρο θέλω Θεός Θέση Θεσσαλονίκη Θετική. θετικό Θυσία θωρηκτό Ιανουάριος Ιεροκλής Μιχαηλίδης ιστορία ιστορική Ιωάννης μ. Καζαντζάκης Καθήκον καθημερινότητα καρδιά Καρδιά. Καρότσι κατάρρευση κόρη κόσμος κρίση Κρίση. Κρίστοφερ Νόλαν κυστική ίνωση κώδικας κωμικό κωμωδία Κωνσταντίνος Καρυωτάκης Λάζου Λάντεν Λέξη Λεόντιος Παπαδόπουλος λογισμικό μαγείρεμα Μάγος του Οζ Μάιος μαμά Μαμά. Μάχη των Φύλων Μελίνα Μερκούρη μεταμόσχευση μετάφραση Μεχτίδης Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών Μικρά Ασία Μίλτος Πασχαλίδης Μόδα μουσείο μπάτμαν Μπουτάρης Μπράιαν Ντε Πάλμα Μυθιστόρημα μυστικό Νέος νόημα νοσοκομείο νύφη ξενοφοβία οικονομία Οικονομικά Οκτώβριος όνειρο όπερα Όσκαρ Ουάιλντ όφελος παιδιά παράλια Παρενέργειες Παρίσι Παρουσία. Πενήντα αποχρώσεις του γκρι πνευμόνια ποίηση πολυπολιτισμικότητα πόνος πορεία Πράξη Προσφυγικός Ελληνισμός Προτάσεις ψυχαγωγίας πρόταση Πτήση Ρίζος ροζ Σ' αγαπάω αλλά σεφ σημαντική Σίδνευ σκέψη σκοτεινός ιππότης Σουαζιλάνδη στεφάνι συναίσθημα συνέντευξη σχέσεις ταινία Τανγκό Ταχτσή Τέχνη τεχνολογία Τζεντάι τοίχος Τρυψάνης υγεία Υγεία. Φασουλής φόβος φορτηγό Φρειδερίκη φωτογραφία Φωτογραφία. Φωτογραφίες φωτογράφος Χαρά Θεού χαρακτήρας Χάρρυ Κλυνν Χατζηνικολάου χιούμορ χρήματα Χριστούγεννα Χρόνος Χτυποκάρδια στο Κρανίο Χώρος. Ψήφος ψυχή ψυχική υγεία ψυχολόγος Aggelopoulou Dora Calexico CAYETANO COSMOPOLIS Django ο Τιμωρός Eric Thayer F.U.C.K. facebook Flowmagazine.gr Full Monty GOLF greekbooks.gr Honeymoon ianos.gr ipolistonkosmo.gr J.A.C.E. James E. L John Verdon mathisi20.gr newagemama.com Passion Quentin Tarantino side effects Site TED The Impossible upside down villagecinemas.gr W.A.S.P warm bodies Zithos Birthday Festival 2012